Astrologie natală

Astrologie natală

Astrologia Natală este fundaţia acestei minunate şi fascinante ştiinţe şi arte, atât de străvechi, care este astrologia. Cea mai comună abordare a ei este cea prin care publicul larg se gândeşte la semnele zodiacului, pe scurt „zodiile” şi apar astfel în mass media de orice fel(online, ziare şi reviste scrise sau televiziune) tot felul de horoscoape, care de care mai năstruşnice, despre cum iubesc zodiile, cât de mult noroc au la bani, cum se îmacă cu soacrele ş.a.m.d. Aceasta nu reprezintă astrologie şi nici o interpretare astrologică de care să putem ţine seama în vreun fel. Singura lor calitate ar fi că obişnuiesc oamenii cu caracteristicile generale(mă refer la rubricile care sunt făcute totuşi de un astrolog bine pregătit) ale zodiei respective, dar în care totuşi putem să nu ne regăsim prea mult.

Pe baza datei, a locului, orei şi minutului în care te-ai născut, planetele(aşa cum sunt ele adoptate în ştiinţa astrologică) şi semnele zodiacale ocupă locuri particulare, specifice numai ţie şi interconectate într-un mod în care ele reprezintă o metaforă a caracterului şi destinului tău. Realizând o hartă sau o temă natală sau cum este mai degrabă cunoscut, o astrogramă (un desen al astrelor), putem vedea care este, cu adevărat, personalitatea unui om şi cum aceasta îi influenţează destinul. Nu astrele determină destinul, ci ele reflectă potenţialul omului în acestă viaţă, în bine sau în rău, potrivit alegerilor şi implicărilor sale. O astrogramă care arată bine, cu planetele situate în poziţii avantajoase şi cu aspecte favorabile nu asigură automat un destin strălucitor. Ea poate să arate însă că drumul spre fericire şi succes al persoanei este mai uşor, fără obstacole dificile de trecut. Ce face însă persoana care are acest drum „asfaltat, lin ca în palmă” în faţa sa este apanajul voinţei sale, respectiv a liberului său arbitru. Practic, astrologia este un sistem simbolistic, care se sprijină pe teoria sincronicităţii, adică asupra unor coincidenţe aparent de neînţeles, idee propusă pentru prima dată de Carl Gustav Jung şi confirmată şi de alţi oameni de ştiinţă ulterior. Această teorie spune că există un tipar de coincidenţe şi că tot ce se naşte sau se întâmplă într-un anumit moment deţine energiile, vibraţiile momentului respectiv şi ceea ce se întâmplă pe cer este o reflexie a ceea ce se întâmplă pe pământ şi invers.

Astrologia, ca ştiinţă şi artă intuitivă, studiază mişcările Soarelui şi ale altor corpuri cereşti şi legătura acestora cu toate fiinţele umane, fiind un sistem care foloseşte lumea universului ca o metaforă a lumii individului. Astrologia Natală se bazează pe o „treime” astrologică: zodii, planete şi case, toate reunite pe un cerc zodiacal.

Zodiile arată cum se manifestă energia pentru orice corp ceresc aflat în respectiva constelaţie astrologică. Cele 12 zodii arată tot atâtea ipostaze de manifestare energetică, practic 12 experienţe fundamentale de viaţă, uşor de asemănat cu conceptul celor 12 munci ale lui Hercule. Creatorul, în înţelepciunea şi mărinimia sa, a considerat, pe bună dreptate, că nu e suficient o singură viaţă pentru a asimila învăţăturile unui singur semn şi a oferit mult mai multe şanse pentru a evolua, căci singurul scop al sufletului este evoluţia. Orice planetă sau corp ceresc implicat în analiza astrologică aflat într-o anumită zodie va absorbi energiile ei reprezentative. De exemplu, dacă e vorba de zodia Taurului îşi va însuşi răbdarea, perseverenţa, încetineala, materialismul, spiritul de posesiune, fdelitatea specifice acestei zodii. Prin Soare, transferul acestor calităţi(sau defecte) se face către personalitatea de bază a individului, către sănătate şi vitalitate; cu Luna transferul se face către domeniul familial, emoţional; prin Mercur, este afectată comunicarea, inteligenţa şi capacitatea de asimilare a cunoştinţelor; prin Venus, se adoptă un stil de exprimare a afecţiunii, gusturile estetice şi idealul despre iubire; Marte se colorează de trăsăturile Taurului în ceea ce priveşte sexualitatea, voinţa de a acţiona, energia fizică şi erotică.

Planetele arată ce tip de energie, calitatea vibraţională care se manifestă într-un anume fel. În Astrologia natală lucrăm cu 10 planete şi includem aici Soarele care este o stea, Luna care este satelit al Pământului şi pe Pluto, care a fost retrogradat la statutul de planetoid(o planetă mai mică). Soarele, steaua centrală a sistemului solar, arată însuşi individul, egoul său, căci totul în jurul lui se formează plecând de la ce reprezintă el. Este energia radiantă principală, dar nu singura în ceea ce priveşte modul de manifestare a individului respectiv. Este începutul, scânteia, prezentul, conştiinţa de sine şi pe care o proiectează în jurul lui! Luna este matca, sufletul, sediul emoţiilor şi trăirilor cele mai profunde, trecutul şi subconştientul, instinctele. Mercur oferă date despre comunicare, studiu, intelect, conştient, raţional, fraţi, surori, verişori, călătorie, tinereţe. Venus semnifică dragostea, sentimentele, frumuseţea, tandreţea, ceea ce iubeşte mai mult. Într-o astrogramă natală, Marte arată acţiune, energie, curaj, îndrăzneală, spirit de luptă, forţă, vitalitate, agresivitate, virilitate, dorinţă. Jupiter simbolizează bogăţia, legea, justiţia, optimismul, posibilităţile de creştere(materială şi spirituală). Saturn simbolizează bătrâneţea, responsabilitatea, probele la care îl supune destinul, încercările, pesimismul, dar şi pierderea, spolierea, nenorocul. În tema natală, Saturn reprezintă valorile timpului, ale răbdării, ale rezistenţei şi ale evoluţiei sigure şi lente. Uranus reprezintă valorile de surpriză, de schimbare bruscă, iniţiativa, geniul sau nonconformismul. Semnul zodiacal al lui Uranus desemnează cel mai original sector al temei şi indică modul în care se manifestă aspiraţia unei persoane către libertate şi individualitate. Neptun este planeta cel mai dificil de descris, pentru că guvernează ce este greu de stabilit, de definit sau de explicat în termeni concreţi. Neptun semnifică evenimente misterioase, aspecte legate de mental, medicamente, misticism, viciu(alcool, drog, abuz de sex), izolare, suferinţă, idealism, spirit de sacrificiu, fugă de realitate, iluzii, hipnoză, magie, secrete, probleme iluzorii şi sensibilitate exagerată. Pluton reprezintă valorile de transformare şi regenerare ale individului. El subliniază ceea ce trebuie distrus pentru a fi reconstruit. Semnifică putere de regenerare, moarte şi renaştere, dorinţă de putere, sex, ocultism, karmă, fatalitate, obsesie.

Cel de-al treilea element fundamental al Astrologiei Natale se bazează pe existenţa Caselor Astrologice. Din punct de vedere matematic, acestea sunt sectoare de cerc în care sunt aşezate cele 12 constelaţii şi planetele şi reprezintă 12 domenii de activitate posibile în viaţa unui om. Planetele în zodii arată „cum eşti”, iar planetele în case arată „ce faci” cu această energie care îţi este pusă la dispoziţie de către planete. Iată care este semnificaţia celor 12 case astrologice:

Casa I (a Vietii si a Personalitatii) si, in particular, Ascendentul, arată prin ce calităţi trebuie să evoluezi. Arată tendinţele personalităţii exterioare şi calităţile pe care trebuie să le dobândeşti în cursul vieţii. Casa I subliniază maniera în care te comporţi, aparenţa, impresia pe care o laşi celorlalţi, înfăţişarea şi atitudinea în faţa vieţii. Ea arată cum începi fiecare lucru pe care îl întreprinzi.

Casa II (a Valorilor şi Resurselor) reprezintă casa câştigurilor(sau pierderilor) rezultate din eforturile tale proprii. Ea arată simţul valorilor şi comportamentul tău faţă de bani şi faţă de tot ce este material. Simbolizează nevoile tale şi mijloacele prin care poate să ţi le satisfaci. Aceste nevoi înseamnă bani şi hrană.

Casa III (a Comunicării şi Fraţilor) reprezintă anturajul tău: fraţi, surori, veri, colegi şi vecini. Ea indică micile călătorii , comunicarea(orală sau scrisă). Relevă facultăţile mentale, relaţiile cu cei apropiaţi, întâlnirile şi legăturile adulterine. Arată intelectul concret şi practic, studiile primare şi secundare sau cele ca autodidact.

Casa IV (a Părinţilor şi Familiei) este casa originii, bazelor, eredităţii, şi a familiei . Este şi Casa mamei, a căminului, a domiciliului. Reprezintă intimitatea, viaţa privată, amintirile, trecutul, nostalgia. Este casa maternităţii, a gestaţiei. Arată rădăcinile tale: locul naşterii şi căminul iniţial, ereditatea fizică şi/sau materială sfârşitul vieţii. Părintele de sex opus. Pământ, posesiuni imobiliare, proprietăţi.

Casa V (a Copiilor, Creaţiei şi Dragostei) este casa iubirii şi a creaţiilor, a descendenţei şi a capacităţii de iubire pentru altul. Ea arată dragostea pe care o oferi, fiind casa inimii, a speculaţiilor şi a tuturor jocurilor(de noroc, flirturile). Reprezintă darurile, cadourilor şi norocul. Relaţiile amoroase(nu sexuale). Pasiuni. Relaxare şi distracţie. Jocuri de noroc şi speculaţii.

Casa VI (a Serviciului şi Sănătăţii) reprezintă bolile fizice, maladiile benigne şi uneori ciclice; munca obligatorie pentru a trăi, pentru a mânca. Este casa funcţionarilor, servitorilor, a casnicilor, deci casa sarcinilor domestice şi a serviciului pentru altul. Reprezintă limitările şi tot ce este cotidian, repetitiv, monoton. Condiţiile în care lucrezi. Starea generală de sănătate. Susceptibilitatea la îmbolnăvire. Serviciul pe care eşti capabilă să-l prestezi. Dieta. Munca în general. Instrumentele pe care le foloseşti când munceşti.

Casa VII (a Căsătoriei şi Parteneriatului) este casa altuia, a tuturor celor pe care îi întâlneşti şi împreună cu care parcurgi o parte a drumului tău în viaţă: în primul rând soţul/soţia, partenerul, dar şi prietenul sau duşmanul, asociatul sau adversarul. Este Casa căsătoriei şi a contractelor, este echilibrul pe care îl cauţi, ceea ce ţi se opune şi ceea ce trebuie să te completeze, casa proceselor. Descrierea soţului/soţiei. Inamicii publici sau pe faţă. Perversiunea sexuală(W. Hewitt). Căsătoria şi divorţul.

Casa VIII (a Morţii şi Renaşterii, Sexului şi Ocultismului) arată transformările profunde de conştiinţă, sexualitatea, experienţele transcendentale, înclinaţiile spre ocultism; din punct de vedere material, indică banii provenind de la alţii(donaţii, moşteniri, asigurări). Anul influenţat de această casă conduce la sacrificii, necazuri, incidente sau accidente, operaţii, despărţiri sau abandonuri, divorţuri sau doliu. Boli venerice. Operaţii sau autopsii. Imbold sexual.

Casa IX (a Spiritualităţii şi a Înţelepciunii) este şi casa călătoriilor în străinătate, a studiilor superioare şi a dharmei(datoria ta spirituală, ceea ce trebuie să realizezi în această viaţă). Mai este numită şi Casa Domnului. Călătorii lungi, străinătate, studii superioare, legislaţie, reguli, limbi străine, religie, morală, idealuri, fler, ştiinte înalte, savanţi, filozofi, ocultism, drept, justiţie, înţelepciune, magistraţi, arbitri.

Casa X (a Realizărilor Socio-Profesionale) indică viaţa publică, în opoziţie cu Casa IV care arată viaţa intimă, privată. Este Casa responsabilităţilor, a elevării, a reuşitei sociale, a carierei liber alese, a reputaţiei. Este casa patronilor, a şefilor. Părintele de acelaşi sex. Recompense karmice.

Casa XI (a Prieteniei şi Idealurilor) este casa prietenilor şi a relaţiilor, a celor care te ajută pentru realizarea scopurilor şi dorinţelor tale. Reprezintă şi casa comunicaţiilor şi mijloacelor de transport moderne(avion, internet, telefon) şi a acţiunii sociale în grup(cluburi, asociaţii,etc). Ea arată dragostea pe care o primeşti. Ea mai indică şi copiii adoptivi şi umanitatea, omenia mai pe înţeles. Vechii astrologi au convenit ca  aici să fie căutată poziţia mamei dacă în casa V(casa opusă) nu sunt copii. Speranţele şi dorinţele. Idealismul. Modul de interacţiune cu mase mari de oameni. Capacitatea de a ieşi învingător.

Casa XII (a Sacrificiilor, Izolării şi Bolilor Cronice)  indică schema existenţei precedente şi arată forţele tale ascunse(sau slăbiciunile), datoriile karmice(erori comise anterior ce se rezolvă prin încercări purtătoare de evoluţie şi de experienţă). Durerea şi suferinţa conţinute în această casă permit o regenerare de sine, o revelaţie(o descoperire importantă pentru tine) şi apoi o eliberare. Ea aduce încercări, datorii, instabilitate, trădări, exil, abandon, înşelăciune, adulter, complexe de vinovăţie.

 

Astrologie relațională

Astrologie mundană

Astrologie criminalistică