Pietre prețioase - topaz

Pietre prețioase - TOPAZ


Zodie: este piatra zodiilor Gemeni (22.05 - 21.06) şi Scorpion (23.10 - 21.11).

Nume şi istorie: Numele acestei pietre preţioase provine din sanscrita, „tapas" însemnând „foc" sau de la numele insulei Topazos din Marea Roşie. Se crede că ceea ce consideră mineralogii moderni ca fiind topaz era necunoscut celor din vechime şi că, de fapt, mineralul denumit astfel de ei era crisolit sau peridot. În vechime, se credea că silueta unui şoim cioplit pe un topaz ajută la câştigarea bunăvoinţei regilor, prinţilor şi celor cu influenţă. Topazul era considerat a fi „piatra puterii" la greci. În Evul Mediu, se credea că el vindecă bolile fizice şi mentale şi împiedică moartea. În 1750, un bijutier din Paris a descoperit că topazul galben brazilian devine roz la o căldură moderată şi acest tratament s-a extins de atunci, astfel că aproape toate topazele roz existente în bijuterii sunt tratate termic.

Descriere: Este un silicat natural de aluminiu. Compoziţia chimică: Al2[F2(SiO4)].
Duritate: 8 (din 10).

Culori: Există varietăţi diverse: incolor, alb, gri, albăstrui, verzui, gălbui, roz, maroniu-gălbui. Cel mai frecvent este cel bleu-ciel, cel mai rar este topazul roz. Multe nuanţe nu sunt naturale, ci sunt obţinute prin tratamente termice. Topazul albastru are diverse denumiri: bleu ciel, albastru de Londra, albastru caribean, albastru elveţian. Topazul incolor se mai numeşte „diamantul robilor".

Calităţi: Este piatra încrederii, a comunicării, a puterii şi protecţiei. Are un puternic rol protector, alungă energiile negative. Conferă energie şi putere, creativitate, curajul de a lua decizii tranşante, voinţă; stimulează gândirea abstractă, inteligenţa. Pune pe purtător în legătură cu ghidul său spiritual. Atrage dragostea, succesul, bucuria de a trăi, abundenţa, pacea, liniştea, bunăstarea. Ajută la împlinirea dorinţelor şi viselor. Scade grijile, furia, depresia, ajută la depăşirea propriilor temeri şi îndoieli. Schimbă în bine dispoziţia generala, echilibrează latura emoţională. Ajută la exprimarea în cuvinte a propriilor gânduri şi emoţii, fiind bun pentru cei care suferă de blocaje afective. Ajută la obţinerea unei stări de detaşare, pentru a vedea lucrurile la rece, obiectiv. Alungă insomnia, depresia. Are un efect stimulator pentru scriitori, artişti, oameni de ştiinţă, stimulând manifestarea creativităţii.
Efecte asupra sănătăţii: este benefic pentru respiraţie, ficat, splină, tiroidă, sistem digestiv, sistem nervos. Ajută la eliminarea toxinelor, regenerarea ţesuturilor; este benefic în reumatism, artrită; previne răceala, durerile de cap.