Pietre prețioase - smarald

Pietre prețioase - SMARALD


Zodie: este piatra zodiilor Taur (21.04 - 21.05), Rac (22.06 - 22.07) şi Peşti (19.02 - 20.03).

Nume şi istorie: provine din cuvântul grecesc „smaragdos", un nume care apare pentru mai multe pietre care au puţine în comun, cu excepţia culorii verzi. Se crede că anticii au obţinut smaralde în Egiptul superior, unde se pare că au fost prelucrate cu 2000 de ani î.C. Minerii greci care lucrau în minele din timpul lui Alexandru cel Mare şi mai târziu furnizau pietrele Cleopatrei, care a fost o înfocată colecţionară a lor. Rămăşiţele minelor Cleopatrei au fost descoperite în jurul anului 1817, situate fiind pe malul Mării Roşii. Bogăţia în smaralde a Americii de Sud a fost descoperită de exploratorii spanioli ai secolului XVI, care au găsit smaralde mari în posesia aztecilor şi incaşilor. Mogulii Indiei, inclusiv Shah Jahan, cel care a construit Taj Mahal, iubeau smaraldele atât de mult încât le gravau cu texte sacre şi le purtau ca talismane.

Descriere: este o varietate a berilului (făcând parte din aceeaşi clasă cu acvamarinul). Este  mineral incolor, având la bază silicatului de beril. Duritate: 7,5-8 (din 10). Smaraldele fără nici o imperfecţiune sunt rare pentru că majoritatea smaraldelor conţin mici impurităţi minerale. Un smarald perfect, fără impurităţi, este considerat mult mai valoros decât un diamant de aceeaşi greutate tocmai din cauza rarităţii acestor tipuri de pietre.

Culori: de la verde intens până la verde închis. Culoarea verde este dată de conţinutul de crom şi vanadiu. Smaraldul siberian sau de Brazilia se numeşte „verdelit". Smaraldul african = fluorit verde. Smaraldul de cupru = diopsid.

Calităţi: Are un puternic rol protector.  Aduce abundenţă, pace, armonie, răbdare, dragoste, fidelitate, onestitate, loialitate, sensibilitate, calmitate. Ascute puterea minţii şi măreşte memoria, fiind bun pentru orice perioadă dedicată învăţării. Ajută la descoperirea celei mai bune direcţii de viaţă. Stimulează clarviziunea, aflarea adevărului în orice chestiune, măreşte intuiţia, inteligenţa. Înlătură depresia şi insomnia. Aduce noroc la bani şi succes în afaceri. Atrage succesul în dragoste. Este o piatră a prosperităţii. Măreşte capacitatea de comunicare. Se spune că are capacitatea de a prezice viitorul, oferind purtătorului diverse viziuni despre viitor şi o intuiţie mult mai puternică.

Efecte asupra sănătăţii: are efecte benefice asupra sistemului respirator, inimii, ganglionilor limfatici, asupra sângelui, timusului; reglează glicemia, uşurează naşterile, îmbunătăţeşte vederea. Este cea mai puternică piatră pentru vindecare.