Pietre prețioase - opal

Pietre prețioase - OPAL


Zodie: este piatra zodiilor Gemeni (22.05 - 21.06) şi Balanţă (23.09 - 23.10).

Este şi piatra aniversării celui de-al 14-lea şi al 18-lea an de căsătorie.

Nume şi istorie: Numele: provine din sanscrită, din cuvântul „upala", care înseamnă „piatră" sau din latină(opalus = bijuterie). Opalul a fost considerat o piatră preţioasă din vremea Romei antice. El a fost inclus printre cele mai superbe pietre şi a fost considerat al doilea după smarald. Un superb opal numit „orfanul" a fost fixat în coroana împăratului Romei. De asemenea, şi coroanele regilor Franţei erau împodobite cu opale. Majoritatea opalelor au mai mult de 60 de milioane de ani şi datează, în general, din perioada cretacică când dinozaurii populau pământul.

Descriere: este o piatră semipreţioasă cu luciu sticlos, incoloră sau variat colorată, transparentă sau opalescentă. Este o varietate de bioxid natural de siliciu hidratat, asemănător cuarţului cu aspect sticlos, transparent sau opalescent., un fel de jeleu solidificat care nu are structură cristalina. Este deci, un silicat amorf care poate conţine până la 20% apă. Compoziţie chimică: SiO2+nH20. Duritate: 5,5 - 6,5 (din 10). Varietăţi: opal negru, opal cameleon, opal de apă, opal comun, opal de ceară, opal de muşchi, opal dendritic, opal de miere, opal lemnos, opal lăptos, cristal de opal (incolor transparent); opal de foc (roşu-portocaliu transparent), opal arlechin (diverse nuanţe), opal alb (alb translucid), semi-negru (cenuşiu), girasol (translucid, asemănător Pietrei Lunii), opal de apă (incolor, transparent).

Culori: conţine toate culorile curcubeului: alb, albăstriu, galben, roşu, maro, portocaliu, multicolor. Opalul se distinge printr-o „opalescenţă", adică un joc de culori fascinant care se formează prin fenomenul de interferenţă şi difracţie a lumini printre sferele de siliciu din care este format. Aceste culori se schimbă în funcţie de cum este privită piatra. Există opal semi-negru, cu o nuanţă mai palidă de negru. Cel de calitate superioară are o nuanţă uşoară de roşu. Opalul negru este foarte scump(poate ajunge până la 20.000USD per 2 grame), de aceea este si foarte rar; majoritatea pieselor existente ar putea fi sintetice.

Calităţi: Are un puternic rol protector. Conferă stabilitate şi îl ajută pe purtător să-şi scoată la iveală întregul potenţial. Are calităţi magice şi efecte benefice pentru sănătate, acţionând direct pe celule. Măreşte creativitatea, inspiraţia, fericirea, imaginaţia, sentimentul de valoare personală, relaxarea, energia fizică, spontaneitatea. Aduce bani, succes, noroc(mai ales, opalul negru, fiind considerat „piatra norocului"), fericire, dragoste, speranţă, protecţie, pace. Scade inhibiţia, scoate la suprafaţă emoţiile reprimate. Opalul de foc(culorile focului, învăpăiat) aduce şi el succes la bani(nu neapărat un noroc, poate prea mulţi sau prea repede...), conferă pasiune şi energie. Opalul negru purtat lângă inimă, pe un lanţ din aur, fereşte de privirile rele, de deochi şi protejează călătorii aflaţi la drum departe de casă.

Efecte asupra sănătăţii: este benefic pentru văz, auz, dureri de cap.  În Evul Mediu, se folosea ca un tratament pentru bolile ochiului. Opalul de foc este bun pentru boli ale sângelui(creşte numărul de globule roşii), pentru apatie, letargie; creşte numărul de globule roşi

Avertisment: Este foarte fragil şi trebuie să se evite purificarea în apă salină, expunerea la soare şi la căldură. Opalul se zgârie foarte uşor; nu trebuie ţinut alături de pietre mai dure.