Pietre prețioase - jasp

Pietre prețioase - JASP


Zodie: este piatra zodiei Fecioară (23.08 - 22.09).

Nume şi istorie: Cuvântul jasp provine din latină(iaspis - piatră stropită) sau se presupune că ar putea fi chiar de origine egipteană sau persană (yashp). În antichitate era una din cele mai răspândite şi apreciate pietre şi tocmai de aceea poartă şi numele de „mama tuturor pietrelor". Se spunea că trimite energiile negative înapoi la sursa care le-a declanşat (era folosit pentru întoarcerea farmecelor) şi proteja împotriva muşcăturilor de păianjen şi de şarpe. În sec. IV, amerindienii credeau că jaspul poate aduce ploaia. Se zicea, de asemenea, că protejează împotriva coşmarurilor şi epilepsiei. Poate fi confundat cu agatul: agatul are culorile dispuse în dungi, iar jaspul le are dispuse în dungi întrepătrunse sau cu puncte de culoare. Pentru sute de ani, jaspul negru a fost folosit pentru a testa aliajul aur-argint pentru conţinutul său de aur: frecând piatra pe aliaj, se producea o striaţie a cărei culoare determina conţinutul de aur.

Descriere: este o rocă silicioasă compactă, variat colorată, alcătuită din calcedonie şi compuşi ai fierului. Există 17 specii ale acestei pietre. Formula chimică: dioxid de siliciu (cuarţ) - SiO2 cu impurităţi. Duritate: 7 (din 10). Varietăţi: jasp de sânge(roşu), jasp tărcat, jasp zebră, jasp egiptean, jasp peisaj, jasp porţelan, jasp dalmaţian, jasp leopard, jasp arbore, jasp sanguin, jasp frunză de argint. Numele jaspului este dat în funcţie de modelul de culori şi de formă.

Culori: roşu, maro, verde, bleu-cenuşiu, galben, negru. Cel mai frecvent este jaspul roşu şi jaspul cu model.

Calităţi: este o piatră karmică, care îmbunătăţeşte destinul (are efect asupra karmei umane). Este recomandată profesiilor legate de consiliere şi consultanţă de orice natură (este numită „piatra consilierilor"), pictorilor. Este una din cele mai puternice pietre protectoare şi oferă protecţie împotriva energiilor negativ; împotriva pericolelor, energiilor, spiritelor, atacurilor negative, vrăjilor şi blestemelor, farmecelor şi gândurilor negative; împotriva orbirii. Ajută la eliberarea de stres şi energii negative, la înţelegerea lecţiilor karmice şi a misiunii în această viaţă. Stimulează activitatea cerebrala, buna înţelegere între persoane de acelaşi sex, menţinerea unei atitudini pozitive şi optimiste; stimulează creativitatea (mai ales cea în plan vizual, recomandabil pictorilor), fiind o „piatră a artiştilor". Scade energiile negative, stresul, depresia, nervozitatea şi supărarea, dezechilibrele si negativitatea din jur, egocentrismul. Trimite negativitatea înapoi la sursă, la cel care a trimis-o. Este un stimulent al vitalităţii pe timpul şi în urma spitalizărilor prelungi. Atrage asupra purtătorului ceea ce are el nevoie mai mult (dar nu neapărat şi ceea ce îşi doreşte mai mult). Localizează obiecte sau oamenii dispăruţi (prin meditaţie asupra jaspului). Efecte asupra sănătăţii: protejează sănătatea şi ajută la vindecare ( are un puternic rol curativ). Previne febra. Benefic în caz de reumatism, cancer, epilepsie, probleme de auz, boli de stomac, rinichi, ficat, deteriorarea ţesuturilor, hemoragie; întăreşte organismul după operaţii chirurgicale, măreşte acuitatea mirosului; benefic pentru ficat, intestine, ovare, inimă, sânge, stimulent sexual. Ţinut în mână de către femeia gravidă, se spune că ajută la naştere.