Pietre prețioase - granat

Pietre prețioase - GRANAT


Zodie: este piatra zodiilor Taur (21.04 - 21.05) şi Capricorn (22.12 - 19.01).

Nume şi istorie: denumirea a fost dată de vechii greci, deoarece culoarea lui se aseamănă cu seminţele de rodii(pomegranatum sau granatum), fructul unui mic arbore mediteranean. Folosirea granatelor ca pietre preţioase este atestată din anul 3100 î.C, în delta Nilului, bijutierii egipteni creând mărgele şi brăţări din acestea. Granatul a fost folosit, din cele mai vechi timpuri, ca un abraziv. Se spune că granatele au fost folosite de triburile asiatice în loc de proiectile.

Descriere: exista mai multe varietăţi de granat, el fiind, de fapt, un silicat mineral. Compoziţie chimică: Mg3Al2(SiO4)3 .  Duritate: 6,5-7,5 (din 10). De obicei, sunt combinate mai multe varietăţi intr-unul singur. ALMANDIN (pe bază de FeAl - culori: roşu, negru, brun). Numit şi „rubin alabanda". GROSULAR (pe bază de CaAl, culori: galben, incolor, verde, brun, numit şi jadul african, poate fi confundat cu jadul sau peridotul); numit si „rubin de Montana". PIROP (pe bază de MgAl, culori: roşu); numit şi „rubin american" sau „rubin cehesc". ANDRADIT (pe bază de CaFe, culori: incolor, galben, brun, verde, negru). SPESARTIN (pe bază de MnAl, culori: galben, brun). URAROVIT (pe bază de CaCr, culori: verde). RODOLIT (combinaţie de pirop si almandin; culori: zmeuriu, roz, culoarea levănţicii). Granatul verde (TSAVORIT) este una dintre cele mai frumoase varietăţi şi poate fi uşor asemănat cu smaraldul, în acelaşi timp fiind mult mai clar, strălucitor şi durabil. Există, de asemenea, o varietate foarte rară de granat verde (DEMANTOID) care costă mult mai mult decât tsavoritul. Aceste pietre oferă o alternativa bună ca preţ, comparativ cu smaraldul.

Culori: incolor, roşu, purpuriu, roşu-negru, verde, galben, brun, negru. Cel mai obişnuit granat este cel roşu-purpuriu (Almandin).  

Calităţi: Piatră a angajamentului total, a devotamentului, a dragostei, a stabilităţii şi ordinii. Aduce putere, rezistenţă, protecţie, vindecare, afecţiune, compasiune, căldură, succes în afaceri, abundenţă, succes, popularitate, prietenie, respect, magnetism. Ajută la atingerea scopurilor, la depăşirea complexelor de inferioritate, la rememorarea viselor. Protejează soţiile, mamele, familia, în general. Intensifică spiritul de iniţiativă, respectul de sine, inteligenţa, imaginaţia, ambiţia, încrederea, creativitatea, voinţa, spiritul de responsabilitate. Este recomandat să fie purtat în perioade de tristeţe şi mari suferinţe sau în perioade în care e nevoie să negociaţi ceva. Intensifică efectele celorlalte cristale alături de care este purtat.  Este bun pentru meditaţie şi rugăciune. Dacă este oferită cadou, este simbol al fericirii, iubirii şi fidelităţii. Protejează împotriva accidentelor care au la bază pierderi de sânge.

Efecte asupra sănătăţii: are un puternic rol protector asupra sănătăţii; întăreşte, purifică şi vitalizează organismul; este benefic în caz de infertilitate, intoxicări, hipotensiune, anemie, inflamaţii, hemoragii, pietre la rinichi, operaţii chirurgicale; este favorabil pentru sistemul circulator, inimă, piele, plămâni, hormoni, ficat, rinichi, coloană vertebrală, splină şi tiroidă; stimulează formarea  hemoglobinei şi a globulelor albe albe; este stimulent sexual, echilibrează menstruaţia.