Pietre prețioase - crisolit

Pietre prețioase - CRISOLIT


Zodie: este piatra zodiilor Gemeni (22.05 - 21.06), Leu (23.07 - 22.08) şi Balanţă (23.09 - 22.10).

Nume şi istorie: Varianta care este închisă la culoare se numeşte peridot şi numele său provine din cuvântul grec „peridona", care înseamnă ceva de genul „a da bogăţie".  Varianta deschisă - crisolitul - provine din limba greacă şi înseamnă „piatră aurie". Această piatră a fost descoperită în bijuteriile egiptene începând cu secolul II î.C. Piterele folosite în acele vremuri proveneau dintr-un depozit de pe o mică insulă vulcanică din Marea Roşie, la aproximativ 45 de mile de coasta egipteană. Vechii romani preţuiau mult această piatră pentru strălucirea ei, care nu se schimbă nici măcar la lumina artificială. Din acest motiv, ea a mai fost numită şi „smaraldul de seară". Crisolitul sau peridotul se găseşte, de asemenea, şi în bisericile medievale, decorând uneori altarele acestora.

Descriere: Piatră preţioasă (varietate de peridot), de culoare verde aurie sau verde gălbuie. Exista mai multe pietre cu acest nume: o varietate de forsterit (peridot) sau o varietate de fluoropatit. Crisolitul şi peridotul au fost adorate din cele mai vechi timpuri. În Evul Mediu, oamenii le foloseau pentru a câştiga capacitate de previziune şi inspiraţie divină. Legenda spune că piraţilor le plăceau aceste pietre pentru că ei credeau că îi proteja de rău, de diavol. Crisolitul şi peridotul au fost apreciate mult şi de faraonii egipteni, iar „smaraldele" Cleopatrei erau, de fapt, aceste pietre.

Culori: verde-aurie sau verde-gălbui.

Calităţi: Aduce rezistenţă, echilibru, succes, prosperitate, fericire. Promovează armonia şi prietenia. Ajută la menţinerea contactului cu realitatea. Purifică mediul. Protejează împotriva deochiului. Risipeşte senzaţia de confuzie. Îmbunătăţeşte memoria. Măreşte credinţa şi încrederea. Ajută la finalizarea proiectelor.

Efecte asupra sănătăţii: Protejează prostata, previne cancerul, aduce longevitate, revigorează circulaţia sanguină, reduce febra, măreşte lactaţia în perioada de alăptare; benefic în cazuri de colici sau piatră la rinichi.