Pietre prețioase - ametist

Pietre prețioase - AMETIST


Zodie: este piatra zodiei Berbec (21.03 - 20.04)

Nume şi istorie: Originea etimologică a numelui provine din limba greacă (amethystos) = „contra beţiei" şi numele acesta se datorează credinţei că persoana care poartă un ametist este cruţată de beţie la consumarea vinului. O altă variantă a originii etimologice a numelui de ametist provine din legenda în care Bachus, zeul vinului, a turnat vin pe o nimfă care se transforma astfel într-un cristal, cristalul devenind violet.

Descriere: Este o piatră preţioasă care are frecvent o culoare violetă, de nuanţe diferite până la variante de culoare roz. Culoarea este distríbuită neuniform în masa mineralului, astfel apar dungi de nuanţe mai închise. Ametistele se pot transforma, dacă sunt iradiate, în cristale incolore. Un efect asemănător de schimbare a culorii se realizează prin expunerea la soare sau la căldură, un timp mai îndelungat, a pietrelor. Compoziţie chimică: dioxid de Siliciu cu inserţii de Mangan (SiO2 + Mn). Culoarea violet este dată de impurităţile de cupru si mangan. Duritate: 7 (din 10).

Culori: violet, mov, lila, culoarea de levănţică sau purpuriu. Cea mai bună calitate o are ametistul complet transparent. Culoarea devine mai fadă în lumină solară intensă. Numită şi piatra spiritualităţii, pune pe purtător în legătură cu divinitatea şi corpul său spiritual. Adesea, este purtat de credincioşi sau de cei care doresc să-şi amplifice puterea credinţei. Are un rol protector foarte puternic pentru cei care sunt anxioşi sau pentru cei care se tem de accidente sau pericole. Se spune că dacă cineva face ceva rău împotriva purtătorului acestei pietre, ametistul îşi schimbă culoarea şi avertizează asupra pericolului.
Calităţi: Măreşte capacitatea intelectuală şi spirituală, îmbunătăţeşte abilităţile psihice, curajul, sentimentul de mulţumire, intuiţia, capacităţile extrasenzoriale. Aduce putere, stabilitate, rezistenţă, linişte, o bună judecată, vise plăcute, dragoste, fericire, prietenie, protecţie, idei noi. Este piatra succesului în afaceri. Ajută la canalizarea energiilor. Aduce pace interioară, măreşte încrederea în sine, respectul pentru propria persoană. Este excelent pentru meditaţie, rugăciune, post. Reduce furia, nerăbdarea, coşmarurile, stresul, agitaţia. Fereşte de gândurile negative, protejează împotriva magiei negre, apără de blesteme. Are calitatea de a purifica, a linişti, de a transforma energiile inferioare în energii superioare, de a transforma energia negativă în energie pozitivă. Protejează împotriva atacurilor psihice malefice. Ajută la înţelegerea etapelor de transformare fireşti din viaţa omului, precum moartea sau naşterea, pierderea cuiva drag, căci conferă o direcţie în momente dificile. Are efect de calmare în perioade de stres, depresie, tristeţe, disperare, lipsă de comunicare.
Este bun şi pentru regresii în vieţile anterioare şi echilibrează karma. Apa în care a fost ţinut un ametist curat(după procedura de purificare) are efecte benefice, se poate bea şi poate fi folosită pentru plante. Ţinut în cameră, atrage energiile negative din jur şi face atmosfera mai pură. Ajută pe cei care doresc să renunţe la vicii (fumat, excese alimentare, alcoolism, dependenţa de sex, dace este programat special pentru acest scop).

Efecte asupra sănătăţii: ajută în procesele de vindecare, absoarbe durerea în interiorul ei, protejează sănătatea; are efect sedativ, benefic în caz de insomnie, dureri de cap; benefic pentru ochi, păr, stomac, sistemul nervos central, sistemul digestiv, sistemul endocrin, echilibrează glicemia, conferă un somn liniştit (se spune că are calitatea de a reduce sforăitul); bun în caz de diabet, convulsii, nevralgii, dureri de cap, alergii, acnee, migrene, dureri de spate, mahmureală; ajută la regenerarea ţesuturilor, echilibrează comportamentele deplasate: cleptomanie, alcoolism, dependenţe periculoase, vicii.