SUFLETUL RUS DIN PERSPECTIVÄ‚ ASTROLOGICÄ‚

SUFLETUL RUS DIN PERSPECTIVÄ‚ ASTROLOGICÄ‚

08.02.2014 - Astrologie Mundană

Provenind eu însămi dintr-o familie cu origini etnice diverse (un bunic de origine bulgară și o bunică având ascendențe ebraice), am fost în contact și cu reprezentanți ai altor popoare din cosmopolita societate a Brăilei anilor ’60. Pe vremea aceea, un copil își căpăta experiența de viață prin relaționarea directă cu ceilalți copii și cu familiile lor, un bun prilej pentru o fire curioasă ca a mea să cunosc atât cultura grecilor, cât și a lipovenilor, grup înrudit cu rușii de atunci și de astăzi. Pe lipoveni i-am cunoscut prin intermediul celor două familii care locuiau de o parte și de alta a casei părintești: femeile erau trupeșe și binevoitoare, dar și aprige când era vorba să fie ascultate de copiii lor; bărbații erau la rândul lor, oameni vânjoși (când apăreau în casă, toate lucrurile începeau să mi se pară mai mici), munceau de „rupeau” (tatăl meu îi numea în glumă, „excavatoare umane”, căci îți făceau un șanț cu o viteză comparabilă cu a utilajelor ce se făceau atunci într-o fabrică brăileană) și se bucurau de viață cu ferocitate sau disperare, că nu știu exact cum să descriu mai bine. Erau familiști - țineau foarte mult unii la alții și la copii mai ales - și foarte credincioși, o credință însă care nu părea foarte legată de manifestarea neapărat în public a unor ritualuri.

 

Se spune adesea și pe bună dreptate că poporul rus este unul greu de înțeles, căci reacționează într-un mod contradictoriu și că poate fi capabil de trăiri extreme de la generozitate și supunere până la opacitate și violență. S-a încetățenit chiar o expresie a „sufletului rus” care ar putea să desemneze pe scurt, căci nu e așa de ușor de explicat, un soi de fatalism amestecat cu nebunie și cu o poftă nebună de viață. Pentru a înțelege un popor, trebuie să cercetezi trei lucruri: originea lui, relieful și clima în care s-a dezvoltat și trăiește. Åži ca să-l percepi și mai bine, să „intri” efectiv în sufletul lui, în lipsa unui contact direct și nemijlocit, ai putea să-i cunoști operele cele mai reprezentative. Vacanța de vară petrecută în liceu, pentru „consumarea” rafturilor dedicate literaturii ruse de la biblioteca județeană a fost una încărcată de magia scrierilor lui Dostoievski, Tolstoi și Turgheniev.

 

Enigmaticul popor rus este un grup al slavilor răsăriteni, din care fac parte astăzi popoarele care trăiesc în Rusia, Ucraina și Belarus. Temperamentul acestei națiuni s-a format sub regimuri autoritare care au durat până în epoca modernă și în condițiile unei teritoriu enorm și cu o climă foarte aspră. Distanțele mari au creat un sentiment de vulnerabilitate și comunitățile fiind foarte izolate între ele au trebuit să fie foarte unite și ermetice pentru a face față condițiilor de viață. De asemenea, s-a dezvoltat o neîncredere față de străini și o dificultate înnăscută de a accepta schimbările, căci acestea din urmă erau văzute ca ceva ce distrugea siguranța creată prin această etanșeizare. Å¢ăranii ruși, căci ei au fost inima și talpa țării, aveau practic două cicluri de supraviețuire: unul în care trebuiau să hiberneze, destul de lung, conform iernilor lungi și aspre, și altul, mai scurt, în care trebuiau să facă toate lucrările agricole pentru a-și asigura necesarul de trai pentru tot anul.

 


imagine
Cazac ucrainean

 

 

Fiind izolați și neinstruiți, trăind în condiții mizere în care „ori reziști, ori mori”, ei au fost vulnerabili la orice formă de îndoctrinare, fie că a fost vorba de  biserică sau de conducătorii țării. Relaționarea joacă rolul de a ne face, chiar și cu riscul unor ciocniri în prima fază, mai maleabili și mai deschiși către cei diferiți de noi și este ca apa care erodează pietrele colțuroase și le face rotunde și netede, lipsite de asperități. Lipsa contactelor cu cei din afara unui grup restrâns este menită să anchilozeze temperamentul și să modeleze caractere tari și lipsite de flexibilitate. În secolul al XVI-lea, iobagii ruși făceau stagiu militar chiar și 25 de ani, jumătate din viața lor pe acele vremuri. Mai încoace, în secolul XIX, acesta a fost redus până la 16 ani. Mai mult, sunt aproape sigură (potrivit documentărilor mele) că Rusia este statul care se poate „mândri” cu cea mai veche poliție secretă din lume, de pe vremea lui Ivan cel Groaznic, în secolul al XVI-lea. Pentru a ști ce se petrece în zone care se aflau la săptămâni sau chiar luni de mers călare, aveai nevoie de oameni credincioși, de încredere,  care să ofere informații de acolo.

 

Harta astrală a Rusiei medievale, respectiv astrograma creată pentru momentul și locul „nașterii” acestei națiuni, reflectă foarte bine „sufletul” și „destinul” ei atât de tumultos. Rusia s-a „născut” pe 20 septembrie, anul 862, prin crearea Rusiei Kievene, la Novgorod, sub conducerea lui Rurik, un șef al unui trib de varegi sau altfel spus, vikingi (primul nume era folosit de către slavii de răsărit). Ce observăm în harta aceasta? Avem o cojuncție strânsă Soare-Saturn în Balanță, care sugerează conducerea autocrată, severitatea și caracterul dârz, aspru,  al conducătorilor acestei națiuni. Saturn este mult mai puternic în acest semn (în „exaltare”) decât Soarele slăbit al sfârșitului de toamnă (în „cădere”, spunem noi astrologii). Rușii aveau nevoie și se pare că tendința s-a menținut, de conducători care să fie mână de fier, care să se impună și să fie respectați și chiar temuți. Această conjuncție este în careu, aspect dificil, cu Luna în Rac, în semnul ei de domiciliu, semn care descrie perfect sufletul cald, generos al poporului, posesivitatea lor (ce au ei, nu mai are nimeni), dragostea pentru copiii lor, sensibilitatea și impresionabilitatea. Racul descrie și conservatorismul, atașamentul față de tradiție, spiritul de clan și familial foarte dezvoltate, iubirea de țară și de locurile natale.

 

imagine
Rusia medievala

 

 

Mai există un al doilea aspect major și dificil, care arată o ruptură între două laturi opuse, între partea dură, masculină, yang, a unui temperament și cea moale, feminină, yin. Așa cum Soarele și Marte o reprezintă pe prima și desemnează energia, agresivitatea, impulsivitatea și curajul, cel de-al doilea tandem, Lună-Venus, semnifică sensibilitate, receptivitate, detașare, spirit de supunere. Cel de-al doilea aspect semnificativ din astrograma Rusiei este un aspect dificil între Marte și Venus. Martele este în Leu unde se simte foarte bine, dar Venus este în Scorpion, unde se află slăbită, căci este exilată acolo. Pe de o parte, un sentiment acut de superioritate, manifestări dramatice, teatrale ale unui orgoliu nemăsurat, dorințe imperative, acțiuni compulsive. De cealaltă parte, senzualitate, emoții și pasiuni intense, gelozie, posesivitate, generozitate exagerată.

 

Marte mai face un aspect dificil și cu Neptun, cel care semnifică misticismul, fuga de realitate, viciul în toate formele sale (alcool, drog, abuz de sex), izolare, suferință, spirit de sacrificiu, magie și secrete. Acest aspect arată că adesea există o proastă canalizare energiilor imense (Marte în semn de Foc), stări confuze, fuga din fața realității crude prin viciu, desfrânare și dificultatea de a înțelege exact ce își dorește ca popor combinată cu predispoziția de a se lăsa manipulat chiar și de propriile fantezii. Aceste aspecte dificile, un careu pe semne cardinale (Soare-Saturn cu Luna) și alte două pe semne fixe (Marte cu Venus și Neptun) descriu foarte bine esența „sufletului” poporului rus, în toată splendoarea și umbrele sale. Dostoievski a descris admirabil în „Crimă și pedeapsă” sau în „Frații Karamazov” această ardere interioară, acest misticism rusesc care are drept temă centrală ideea salvării prin suferință și că păcatul, imoralitatea cea mai josnică, pot crea șansa purificării prin suferințe greu de imaginat.

 

Articol dedicat Jocurilor Olimpice de la Soci

07.02.2014

 

Citiți și:

Rasputin, călugărul diavolului

http://www.astrovesta.com/articole.php?id=62

Adierea războiului

https://astrovesta.com/articole.php?id=118

Obama, Putin și … Lucifer

https://astrovesta.com/articole.php?id=82

Putin, omul cu o mie de fețe

https://astrovesta.com/articole.php?id=72

 

 

 

 

Astrologie relațională

Astrologie mundană

Astrologie criminalistică