Scânteia dumnezeiască a iubirii

Scânteia dumnezeiască a iubirii

06.12.2015 - Astrologie Relațională

În acest început de secol și mileniu, traversăm o perioadă tulbure și amenințătoare: crize financiare, atentate, amenințări de război, epidemii, etc. Åži alte generații au trecut prin așa ceva și totuși viața și bucuria de a trăi au învins mereu. Ceea ce i-a făcut pe oameni să reziste a fost iubirea, căci numai ea dă sens și valoare vieții. Orice clipă de iubire poate compensa perioade lungi de restriște. Ura este de un singur fel: brută, epuizantă, distrugătoare și autodistrugătoare. Iubirea este însă de multe feluri și dintre toate, iubirea cea mai frumoasă și completă este cea dintre un bărbat și o femeie, cea dintre suflete-pereche.


Sunt extrem de puține cuplurile care rezistă unei asemenea iubiri, trăind „fericiți până la adânci bătrâneți”. Adesea cei doi se despart într-un fel sau altul:  Tristan și Isolda, Romeo și Julieta, Scarlet O’Hara și Rhett Butler, cuplul din filmul „Titanic” și exemplele ar putea continua. Este de la sine înțeles faptul că în calitate de astrolog al unui mare site de femei, primesc cele mai multe solicitări din domeniul relațional. Astfel am constatat că cei mai mari indici de compatibilitate astrologică nu aparțin cuplurilor căsătorite (oups!) și cel mai frecvent, relațiile dintre ceea ce numim „suflete-pereche” sunt și cele mai efemere. Pe cât de trecătoare sunt aceste relații - și mă refer la conviețuire, la durata lor fizică și nu la cât ține iubirea dintre parteneri – pe atât de puternice sunt ele: îi transformă puternic și profund pe cei doi, îi face să-și atingă un potențial, să se autoexploreze profund până la limita suportabilității emoționale și mentale.


„Suferința este întotdeauna bună. Niciun fel de operă de artă măreață nu a fost creată dintr-un sentiment de fericire.” – Marina Abramovici.


imagine
Marina Abramovici



Marina Abramovici este o legendă vie a artei contemporane și o femeie frumoasă, cu o carismă extraordinară. S-a născut dintr-o iubire de „război”, pe 30 noiembrie 1946, ora 19:16, Belgrad, din părinți partizani sârbi în cel de-al doilea război mondial. Ea este și nepoata unui fost patriarh al Bisericii Ortdoxe Sârbe. Tatăl a părăsit familia în anul 1964, iar mama a exercitat asupra ei și a fratelui o educație de tip militar. Ea o trezea, în toiul nopții, și-o punea să-și facă patul perfect, iar dacă la inspecție găsea vreo cută sau ceva care nu se alinia, era pedepsită. Această educație spartană a întărit-o pe Marina, a disciplinat-o, dar a făcut-o și o rebelă: și-a impus ei restricții și suferințe, dar le-a refuzat pe cele din exterior. Viața și arta ei sunt tulburătoare, șocante chiar. Aveți răbdare însă și explorați-le pe îndelete, poate chiar la intervale de timp, și apoi veți înțelege mesajele vibrante pe care Marina a încercat să le transmită. Într-una din experiențele ei artistice, Marina s-a biciuit în fața publicului. În alta, a stat captivă într-o stea de foc până ce a leșinat din cauza lipsei de oxigen. Altă dată, a stat nemișcată într-o sală lăsând la dispoziția vizitatorilor 72 de obiecte prin care putea să-i fie provocate plăcere sau durere. Unii au uns-o cu miere, au mângâiat-o cu o pană, dar au fost și oameni care i-au rupt hainele, au plesnit-o, au înțepat-o cu un trandafir sau i-au pus un pistol la tâmplă. După 6 ore, s-a ridicat și spectatorii agresivi și speriați poate de ceea ce au fost capabili să facă, au fugit. Marina a spus că și-a dat seama că dacă i-ar fi lăsat să continue, ar fi omorât-o și că, în fiecare om, există o parte dintr-un ucigaș profesionist.


În 1976, la 30 de ani, Marina l-a întâlnit pe artistul fotograf german Frank Uwe Laysiepen, cunoscut sub numele de Ulay, și vreme de 12 ani au trăit împreună o poveste de dragoste ieșită din tiparele obișnuite. Mulți ani au locuit într-o dubiță, s-au iubit, au mâncat și au dormit în cei patru metri pătrați: ea îi croșeta pulovere, el repara mașina. În creația „Death Self” (Moartea Sinelui), cei doi se „consumă” unul pe celălalt ... la propriu: cu gurile lipite într-un lung sărut franțuzesc, ei încetează să respire până la sufocare. A durat 17 minute până au leșinat demonstrând simbolic felul cum influența unui om asupra altuia poate fi letală. Nu ați folosit sau nu ați auzit niciodată expresia :”îmi iei aerul”? În majoritatea relațiilor, oamenii pe care-i iubim sau care ne iubesc iau câte o bucățică din noi oferindu-ne ceva pozitiv foarte puțin, deloc sau chiar o otravă pentru mintea, sufletul și trupul nostru. În altă creație originală, în spiritul artei conceptuale, Marina și Ulay, complet goi, stau în pragul unei uși, la 20 cm distanță unul de celălalt. Vizitatorii trebuie să treacă printre ei, ca și cum ar încerca, agresându-le intimitatea, să le distrugă cuplul. Este o explorare a modului în care o a treia persoană poate distruge o legătură dintre doi parteneri. Având cea mai mare experiență ca astrolog în Astrologia Relațională, am înțeles foarte bine ideea acestei creații și anume, că nimeni și nimic din afară nu poate distruge o legătură profundă. Nici chiar timpul. Întotdeauna persoana sau evenimentul exterior pot să acționeze doar atunci când breșa a fost deja creată de către unul din parteneri sau chiar de către amândoi.



Puteți explora lucrările Marinei aici: https://www.artsy.net/artist/marina-abramovic-1. Dar să aflăm cum se vede viața acestei femei fascinante și a relației ei ireale cu Ulay, din perspectivă astrologică.


Ecuația astrologică de bază Soare-Ascendent-Lună reflectă melanjul de pasiune, emotivitate și inteligență care o caracterizează pe Marina: ea are Soarele în Săgetător, Ascendentul în Rac și Luna în Vărsător. Luna este mai importantă pentru o femeie, cu implicații mai profunde asupra structurii și destinului ei, decât pentru un bărbat. Luna în Vărsător și în casa a VIII-a, a sexului și experiențelor dramatice, de regenerare, semnifică un spirit independent; idei originale, excentricitate; legături sentimentale liberale; sensibilitate psihică; predispoziție spre jocul de-a viața și de-a moartea. Insensibilitatea față de sentimentele partenerului prezentă la o asemenea poziție a Lunii este dublată de o dăruire totală, de un magnetism sexual puternic, căci Venus este în Scorpion. Venus, în această zodie, în casa iubirii (casa a V-a în astrogramă) și în careu cu Luna, dă iubiri (auto)distrugătoare, obsedante, cu un efect puternic transformator. Lilith (Luna Neagră) în Săgetător completează tabloul printr-un apetit sexual debordant, lipsă de prejudecăți, dar și refuzul dogmelor religioase. Retrogradarea lui Venus, în acest context astrologic, creează un fel de „gaură neagră” a nevoilor afective care nu aveau cum să fie satisfăcute de Martele retrograd din Gemeni al lui Ulay.


imagine
Marina



Martele în Gemeni are nevoie de comunicare verbală și a rezonat bine, la acest capitol, cu Luna în Vărsător a Marinei, dar stă cam prost la vigoare fizică și acțiune. Ulay este născut în aceeași zi și lună (30.11.1943, ora de naștere necunoscută, Solingen, Germania) cu Marina, astfel că ei au o conjuncție foarte strânsă între Soarele lor în Săgetător. Această potrivire nu este una care să aducă un surplus semnificativ la compatibilitate, oricât de tulburătoare poate părea această sincronicitate. Un cuplu rezonează foarte bine la aspectele pozitive Soare-Lună, Lună-Marte, Venus-Marte și mai puțin la cele de același gen precum Soare-Soare, Lună-Lună, Venus-Venus, etc. Ulay, având Martele în Gemeni și în opoziție cu Soarele lui, era capabil de replici sclipitoare, dar își schimba rapid dorințele și interesele, plus că era înclinat spre flirt și infidelitate. Martele în Gemeni este caracterizat de o doză bună de superficialitate și are puțină sensibilitate față de sentimentele și trăirile partenerei. Întrebat fiind de ce s-a despărțit de Marina, într-un interviu, Ulay a răspuns: „M-am gândit că meritam mai puțin.” Răspuns greșit, Ulay, dar previzibil. O să-ți spun cum stă treaba cu „meritatul”: fiecare bărbat merită atât cât femeia îi oferă. Problema este dacă este el capabil să primească dragostea ei.


Comparând astrogramele Marinei și a lui Ulay, poate părea derutant faptul că nu avem interaspecte spectaculoase între Venus și Lilith pe de o parte și Marte, pe de altă parte, și care să arate o asemenea relație pasională. Cu totul altfel stă situația dacă analizăm interaspectele karmice sau dacă implicăm în analiză și asteroizi relaționali precum Eros și Psyche. Eros arată dragostea intimă, pasională și la prima vedere, iar Psyche semnifică însăși sufletul, dorința de intimitate și împlinire sufletească. Ulay are o conjuncție Eros-Psyche care este conjunct cu Nodul Sud al Marinei, semnificând iubirea perfectă, regăsită dintr-o altă viață.  Apoi avem nu mai puțin de 10 interaspecte* karmice: două aspecte care implică pe Saturn (Lună trigon Saturn, Saturn trigon Soare); patru aspecte care implică pe Uranus (Soare opoziție Uranus retrograd, Uranus retrograd opoziție Mercur, Uranus trigon Venus, Uranus retrograd conjuncție Marte retrograd) și patru aspecte care implică Nodurile Lunare (Soare trigon Nodul Nord, Saturn conjunct Nodul Nord, Nodul Sud conjunct Soare, Nodul Nord conjunct Marte). *Interaspectele sunt aspecte care se formează între planetele Marinei și cele ale lui Ulay.


imagine
Sinastrie(Compatibilitate)



În anul 1988, după mai mulți ani de relație tensionată, după trădări și răniri reciproce, Marina și Ulay confințesc despărțirea lor printr-o ultimă operă de artă conceptuală intitulată „Îndrăgostiții”. Fiecare din ei parcurge pe jos 2500 de km, ca într-un ritual al iubirii imposibile, dinspre cele două capete ale Marelui Zid Chinezesc: Ulay dinspre deșertul Gobi, Marina dinspre Marea Galbenă. Spune ea: „Ne-am întâlnit la mijloc doar ca să ne spunem «la revedere!». A fost dificil. Când am terminat și am spus «la revedere!» nu mi-am încheiat doar viața alături de Ulay ci și cariera, deoarece toate operele de artă au fost create împreună. La sfârșit aveam 40 de ani, eram grasă și urâtă – așa mă simțeam.”


În 2010, Muzeul de Artă Modernă din New York i-a dedicat Marinei, la 64 de ani, șase etaje pentru o retrospectivă a întregii sale cariere. Timp de trei luni, de luni până sâmbătă, Marina și-a împins din nou limitele fizice și psihice, stând nemișcată pe un scaun timp de 9 ore pe zi. Oricare dintre vizitatori se putea așeza pe un scaun, în fața ei, pentru câteva minute, pentru a se privi în ochi cu ea. Spune Marina: „L-am invitat pe Ulay să vină, deoarece expoziția era despre viața noastră. El a venit cu soția sa și ne-am salutat. Dar când a venit (notă: sosirea lui în sala unde se afla ea a fost fără ca ea să știe) și a stat în fața mea, în acel moment, a fost diferit. Nu mai făcea parte din public. Îmi petrecusem viața cu el. Așadar, a fost un moment emoțional pentru amândoi.”


Sunt iubiri care nu mor niciodată, iar timpul și spațiul nu au relevanță pentru ele. Iată momentul în care, după 22 de ani, Ulay și Marina se privesc din nou în ochi:


https://www.youtube.com/watch?v=sLbFugaFyAA


AstroVesta® 6.12.2015

Astrologie relațională

Astrologie mundană

Astrologie criminalistică