Perioadele vieții

Perioadele vieții

13.04.2018 - Astrologie Natală

Astrologia este o știință intuitivă care se bazează pe simboluri. Planetele sunt simboluri de bază ale astrologiei și aici intră atât cele 8 planete ale sistemului solar(Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Pluto – planeta pitică), cât și Soarele(care, din punct de vedere astronomic, este o stea), și Luna, care este un satelit. Influență directă asupra individului o au Soarele și Luna și planetele Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn. Ele acționează în mod specific asupra fiecărui individ în funcție de importanța în horoscop. Este ușor de înțeles că pentru o persoană născută în zodia Leului, o importanță mare – mai mare decât a celorlalți nativi din alte zodii – o are Soarele, ceea ce îi conferă un ego puternic(în bine sau rău, potrivit aspectelor sale) pe care numai steaua centrală a universului nostru o poate semnifica. Pentru cineva născut în zodia Balanței, Venus, care semnifică plăcerea, frumosul, armonia și dragostea, joacă un rol primordial.

Åži totuși planetele pot avea o influență asemănătoare asupra tuturor, indiferent când ne-am născut și în ce zodie. Fiecare segment de vârstă cu o durată de 7 ani este guvernat de una din aceste planete, semnificând o anumită etapă de evoluție fizică, mentală și spirituală. Astfel, în viața fiecărui individ, există de-a lungul unei vieți, următoarele perioade:

 

1.(0-7 ani)COPILÄ‚RIA: este guvernată de Lună, care reprezintă mama, fertilitatea, instinctele primare, creșterea, familia. În mod firesc, se pune accent pe hrană, afecțiune, joacă, dependența de mamă și de familie; noțiunea de „cuib”, de cămin; nevoia de tandrețe și iubire. Este perioada care odinioară se numea „cei 7 ani de acasă” și care acum pot fi numai 6(o reducere arbitrară și nu tocmai benefică) sau „cei 6-7 ani de cămin/bonă”.

 

2.(7-14 ani)PERIOADA ÎNVĂŢĂRII: este guvernată de Mercur, care simbolizează gândirea, comunicarea, procesele de învățare și asimilare de cunoștințe. În această etapă, preocuparea este de a dezvolta gândirea, limbajul, de a acumula cunoștințele de bază, de însușire a formelor de comunicare și autoexprimare; începe să se contureze mai bine conștiința de sine în cadrul social. La finalul perioadei, individul capătă și o identitate a sa socială prin dobândirea unui act care i-o atestă(cartea de identitate).

 

3.(14-21 ani)ADOLESCENÅ¢A: este guvernată de Venus, care reprezintă iubirea, dragostea de frumos, tandrețea, relațiile sociale. Este perioada în care relaționarea este pe primul plan, ca și aspectul exterior(al persoanei, dar și a celor cu care vine în contact). Succesul nu se măsoară în bani, ci în frumusețea personală sau a prietenului/prietenei, în calitatea și trendul modern al hainelor sau tunsorii. Atracția este motivația asupra majorității opțiunilor din toate domeniile și este cea mai romantică perioadă din viața fiecărui individ, cu cele mai numeroase iluzii și speranțe de viitor.

 

4.(21-28 ani)TINEREÅ¢EA: este guvernată de Soare, care simbolizează ego-ul, personalitatea, dorința de succes și de autoafirmare. Acum accentul cade pe afirmarea propriei individualități și individul face eforturi pentru a arăta tuturor cine este el sau cine vrea să fie. Este o perioadă creatoare, când se dorește să se exprime pe sine și voința, ambiția sunt cele care motivează persoana în drumul ei prin viață, în această perioadă.

 

5.(28-35 ani)PERIOADA ÎMPLINIRILOR: este guvernată de Marte, care reprezintă energia, vitalitatea, agresivitatea, curajul, sexualitatea. Este perioada cea mai bună pentru transpunerea în practică a dorințelor, căci capacitatea de a învinge obstacole, ca și entuziasmul sunt la cote înalte. Viața sexuală este la apogeul ei, beneficiind de încredere în sine și de experiența acumulată.

 

6.(35-42 ani)PERIOADA MEDIE: este guvernată de Jupiter, care semnifică creșterea, bogăția, plenitudinea. În această perioadă, accentul cade pe profesie, carieră; îmbunătățirea situației materiale; consolidarea poziției sociale, a renumelui; călătorii și distracție. Dorința de avere și de glorie, integrarea în comunitate într-o poziție cât mai avantajoasă sunt cele mai importante motivații.

 

7.(42-49 ani)VÂRFUL MUNTELUI: este guvernată de Saturn, care reprezintă înțelepciunea, responsabilitatea, seriozitatea, scepticismul și uneori pesimismul, blocajele, conservatorismul. În această perioadă, chiar și cei mai exuberanți își potolesc avânturile(voit sau...nevoit); simțul datoriei devine adesea o motivație de a merge mai departe în ceva frustrant(relație, serviciu, mediu social, etc). Unii ajung la o liniște sufletească și la o filosofie de viață care le permite să găsească timp și energie pentru lucruri pe care nu le-au putut face din lipsă de bani, de curaj, de timp sau din cauza altor conjuncturi. Alții pot să-și lase frustrările să le otrăvească viața lor sau a celor din jur. În cele mai nefericite situații, pot apare încercări privind sănătatea, cariera sau familia.

 

8.(49-56 ani)PERIOADA CRITICÄ‚: este guvernată din nou de Lună, căci este al doilea ciclu al vieții. Aceasta este o perioadă în care oamenii se reîntorc la valori precum securitate, familie, ocrotire, sănătate. Uneori nevoia de ocrotire se îndreaptă asupra lor înșiși, alteori asupra altora, căci unii devin bunici și își revarsă afecțiunea asupra nepoților, beneficiind și ei, la rândul lor, de dragostea și apropierea acestora. Este o vârstă critică pentru că se produce un salt către vârsta a III-a și oricât ar ignora acest adevăr sau cocheta unii cu energizante, operații estetice, suplimente alimentare sau alte așa zis „antidoturi” ale îmbătrănirii, timpul își urmează procesul său inexorabil. Sunt și unii care dau, cum se spune, „în mintea copiilor” și se pot comporta ca niște adolescenți întârziați sau pot lua decizii care le bulversează complet viața. Femeile, în general, trec mai ușor peste această perioadă, ele fiind mai legate de noțiuni precum creștere, familie, hrănire și care sunt proprii naturii feminine a Lunii.

 

9.(56-63 ani)PERIOADA TOAMNEI: este guvernată de Mercur. Această perioadă se concentrează pe comunicare și pe nevoia sau necesitatea de a împărtăși amintiri, experiențe, cunoștințe. Aici, sensul preponderent al lui Mercur este de emițător, de dăruire, deși nu este exclusă și latura de receptor, respectiv de a studia sau de a acumula cunoștințe. Se presupune însă că, până la această vârstă, individul a căpătat informații pe care e dator să le dea, într-un fel, mai departe.

 

10.(63-70 ani)PRIMA BÄ‚TRÂNEÅ¢E: este guvernată de Venus și semnifică nevoia de afecțiune, dorința de a avea o familie și pe cei dragi în preajmă. La fel, nevoia de afecțiune funcționează în dublu sens și implică atât a dărui, cât și a primi. Pentru cei care rămân fără partener sau chiar fără alți membri ai familiei prin preajmă, animalele de companie sau prieteni apropiați pot asigura acest schimb emoțional absolut necesar pentru o bună sănătate fizică și psihică.

 

11.(70-77 ani)BÄ‚TRÂNEÅ¢EA: este guvernată de Soare și aceasta este perioada în care oamenii se arată așa cum sunt ei cu adevărat, în sensul bun sau, din nefericire, în cel rău. În cuplurile în care partenerii au fost și au rămas profund incompatibili, apare multă suferință afectivă datorită frustrărilor din cursul vieții, accentuată și de problemele de sănătate sau financiare care pot apare. Din punct de vedere fiziognomic, acum se vede exact pe chipul oamenilor caracterul lor și așa se explică faptul că unii îmbătrânesc frumos, deși nu intervin cu nimic asupra naturii.

 

12(77-84 ani)PERIOADA CADUCÄ‚: este guvernată de Marte, care aduce, pentru unii, revoltă, neînțelegeri cu generațiile mai tinere. Este perioada ultimei energii și chiar și cei care până la această vârstă înaintată erau cât de cât activi, după aceea intervine o reducere semnificativă a capacității de deplasare și o scădere importantă a energiei vitale.

 

O altă variantă de împărțire a vieții omului este aceea că ea corespunde aproximativ cu 3 cicluri de revoluție a planetei Saturn, stăpânul timpului și al karmei. Această planetă revine la aproximativ 28 de ani la aceeași poziție ca cea din momentul nașterii. Astfel, avem:

 

  • primul ciclu de viață este între 0 și 28 de ani și este considerat prima naștere, și anume cea fizică, de construire a corpului
  • al doilea ciclu de viață este între 28 și 56 de ani, fiind a doua naștere și anume una psiho-mentală
  • al treilea ciclu de viață este între 56 și 84 de ani, fiind cea de-a treia naștere și care ar trebui să fie una spirituală

 

Tot ce trece peste 84 de ani este un act de grație divină sau dimpotrivă, unul de pedeapsă. Perioada de 84 de ani este chiar perioada de revoluție a lui Uranus și care stă într-o zodie în jur de 7 ani, exact perioada de referință pentru salturile evolutive ale ființei umane. Uranus este prima planetă descoperită în epoca modernă și cea care guvernează zodia și era Vărsătorului. Semnifică și cuceririle științei și fără acestea, durata vieții multor oameni nu ar fi putut ajunge aproape de perioada sa de revoluție. Iată cum planetele jalonează etape importante din viața noastră și a le înțelege influența înseamnă, de fapt, să înțelegem că este un timp potrivit pentru toate și ar fi bine să îl folosim așa cum trebuie. Așa cum spune această poveste străveche:

Un călător își petrecea câteva săptămâni la o mânăstire din Nepal. Într-o după-amiază, intră într-unul din multele temple ale mânăstirii și văzu un călugăr zâmbitor stând într-un altar. “De ce zâmbești?”, îl întrebă călătorul. “Pentru că am înțeles semnificația bananelor”, spuse călugărul, deschizând sacul său și scoțând o banană stricată. “Aceasta e viața care și-a urmat cursul și nu a fost folosită la maxim – și acum e prea târziu”. Apoi luă o altă banană care era încă verde. O arătă călătorului și o băgă la loc în sac. “Asta e viața care încă nu și-a făcut cursul și așteaptă momentul potrivit”, spuse. În sfârșit, luă o banană coaptă, o decoji și o împărți cu călătorul. “Acesta este momentul prezent. Să știi cum să-l trăiești fără frică.”

 

Astrologie relațională

Astrologie mundană

Astrologie criminalistică