O personalitate de excepție: Maica Tereza

O personalitate de excepție: Maica Tereza

26.12.2013 - Astrologie Natală

Cea care va fi cunoscută sub numele Maica Tereza s-a născut în fostul Imperiu Otoman, la Skopje, capitala Macedoniei de astăzi, pe 26 august 1910. Ea se numea Agnes Gonxha Bojaxhiu, tatăl ei fiind aromân, căci Bojaxhiu înseamnă Boiangiu, și mama era albaneză. Cuvântul „gonxha” înseamnă floricică sau boboc, un nume sugestiv pentru aspectul ei mignion de mai târziu. Am rezerve față de ora de naștere dată pe siteurile astrologice, căci e greu de crezut că o făptură așa firavă, scundă (aproximativ 1,50m înălțime) poate să aibă Ascendentul în Săgetător. De fapt, chiar siteurile respective precizează că există informații contradictorii privind momentul nașterii ei.

 La 9 ani, Agnes a rămas orfană de tată și ulterior întreaga familie, mama și ceilalți frați, a dus-o foarte greu. Agnes a fost foarte atașată de tatăl ei, în schimb cu mama și frații ei nu a existat aceeași legătură, căci după decizia de a se călugări, 9 ani mai târziu, a plecat de acasă și nu a mai avut contact cu ei. Acest lucru se vede bine în astrograma ei, căci are Soarele (simbolul tatălui) conjunct cu Junona (asteroidul căsătoriei). O asemenea poziție aduce căutarea partenerului perfect după chipul și asemănarea tatălui, simbol al forței, virilității, care oferă siguranță și încredere. Destul de frecvent, am constatat că femeile care și-au adorat tatăl își repudiază într-un fel mama și prin extensie propria feminitate. Este vorba, în esență, de un dezechilibru între yang și yin, sau animus și anima potrivit teoriei lui Carl Jung.

Luna în Taur este în opoziție cu Lilith/Luna Neagră în Scorpion, un element karmic foarte puternic în astrograma unei femei. Acest aspect indică o atitudine de respingere a mamei și/sau a propriei condiții de femeie, negarea propriei sexualități, simț exagerat al vinovăției și nevoia de autopedepsire. Lilith în Scorpion este cea mai malefică Lună Neagră și ea poate arăta, într-o altă viață, exagerare a vieții sexuale, practicarea vrăjitoriei sau magiei, porniri distructive, refuzul maternității, avorturile. Ori Maica Tereza a fost o luptătoare ferventă împotriva oricărei forme de avort, chiar și a celui care presupune înlăturarea consecințelor unui viol sau incest. Încă mai mă tulbură, după atâția ani de studiu astrologic, cum ne îndreptăm în viețile curente împotriva a tot ce am făcut rău în viețile anterioare. Când am analizat grupul de activiști pentru salvarea animalelor, am văzut, la mulți dintre ei, indicii ale abuzurile săvârșite, în alte încarnări, asupra acestora. Ce pedeapsă poate fi mai mare ca să simtă acum, la nivel uman, suferința acelor animale, să se lupte ca să le salveze și să privească neputincioși cum alți semeni din viața prezentă le maltratează producându-le atâta suferință?

Când tânăra Agnes s-a hotărât să se călugărească, în toamna anului 1928, Neptun îi trecea peste Soarele natal în Fecioară, un tranzit excepțional pentru expansiune spirituală. Un asemenea aspect crește sensibilitatea psihică, compasiunea pentru ceilalți, idealismul și preocuparea pentru religie sau metafizică. Fecioara, zodia natală a celei care se va numi Maica Tereza, este prin esența ei „devotata” zodiacului, iar un tranzit al lui Neptun peste un Soare aici stimulează dorința de jertfă, de ajutorare, diminuând simțul practic specific acestui semn zodiacal. Este probabil să se trăiască și experiențe psihice, dincolo de realitate, un fel de incursiune într-o altă dimensiune. Unii pot cădea într-o patimă sau pot rămâne dependenți de acea lume, de acea dimeniune spirtuală pe care o experimentează; alții se pot întoarce schimbați și cu dorința de a aduce visele în lumea lor.

         În 1937, Maica Tereza s-a stabilit în India, țara care avea să-i devină casă până la sfârșitul vieții și unde, mai întâi, a fost profesoară la o școală mânăstire din Calcutta. Spunea ea: „Prin sânge sunt albaneză. Prin cetățenie, sunt indiancă. Prin credință, sunt o călugăriță catolică. În ceea ce privește chemarea mea, eu aparțin lumii întregi. Iar în ceea ce privește inima mea, aceasta aparține în totalitate inimii lui Iisus.” În toamna lui 1946, va părăsi mânăstirea de maici și se va dedica, pentru tot restul vieții, muncii de asistare socială a copiilor abandonați și a celor mai nefericiți oameni ai planetei, fie că e vorba de India, Venezuela, Tanzania sau alte zeci de țări din Asia, Africa sau Europa. Venus progresată din acel moment făcea un aspect pozitiv cu Nodul Nord în Taur, sensul vieții ei și Nodul Nord progresat se afla exact peste Luna natală în Taur și localizată în Casa Copiilor. Nevoia afectivă de a se dedica, de a îngriji, de a dărui iubire și alinare ființelor vulnerabile, copiilor, flămânzilor, schilozilor, leproșilor, celor fără adăpost, bolnavilor și chiar celor aflați pe moarte era atât de mare, încât a părăsit fără regrete și teamă locul sigur și confortabil de profesoară.


imagine
Astrograma         A înființat orfelinate, școli și spitale și a încercat să aducă alinare la milioane de oameni. Evident, a fost și contestată și criticată, mai ales după moartea ei. A fost acuzată că a făcut prozelitism pentru religia catolică, că în mare parte condițiile de asistență socială în misiunile ei de caritate nu au fost bune, chiar dacă organizația avea suficiente fonduri. De asemenea, i s-a imputat că a întreținut relații de curtoazie cu personalități dubioase din punct de vedere moral, precum dictatorul haitian Duvalier sau cu oameni de afaceri implicați în afaceri murdare și de la care a primit, ca donații, sume consistente. În fine, chiar și faptul că a fost tratată pentru numeroasele probleme de sănătate într-un spital ultramodern din SUA, cu mult peste asistența medicală oferită asistaților ei, a fost văzută cu ochi răi de unii oameni.

         Publicarea unor caiete private, după moartea ei și contrar dorințelor sale, au arătat că e posibil să fi suferit de depresie cronică, lucru explicabil prin mediul în care trăia, printre bolnavi și nefericiți, în contact nemijlocit cu toată mizeria și suferința umană. De aceea s-a spus că a fost ipocrită și „uscată spiritual”, căci în acele caiete existau însemnări care arătau perioade în care s-a simțit deconectată de la Dumnezeul pe care declara public că-l slujește. E drept că astrograma arată ceva în acest sens. Neptun, planeta care desemnează conexiunea spirituală cu Dumnezeu, este în opoziție cu Uranus, iar acest aspect care a avut loc între 1902 și 1912, este demn de luat în seamă în astrograma Maicii Tereza, căci este chiar pe Axa Personalității, implicând casele VII pentru Neptun și casa I pentru Uranus. Ea a înțeles, ca alții din generația ei, că e nevoie de schimbare, dar confruntată cu situațiile-limită pe care le oferea mediul de viață, a fost nevoită să renunțe la unele idealuri, dar și să se revolte în același timp.


imagine
Maica_Teresa


         Faptul că Maica Tereza a avut și vulnerabilități o face umană și, din punctul meu de vedere, chiar mai de admirat pentru că, în ciuda nesiguranțelor firești când s-a angajat pe un drum atât de greu, a mers pe calea pe care și-a ales-o. A murit în Calcutta, în 1997, printre cele pe care le numea surorile ei. Nu a trăit în lux, nu a folosit în scop personal banii adunați prin misiunea sa chiar dacă nu i-a folosit cum trebuie. Chiar și la atâția ani de la dispariția ei fizică, prin sutele de misiuni ale Ordinului ei răspândite prin toată lumea, peste un milion de oameni nefericiți sunt ajutați anual.

Astrologie relațională

Astrologie mundană

Astrologie criminalistică