Mintea ca un bisturiu

Mintea ca un bisturiu

06.04.2014 - Astrologie Natală

Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare și cea mai mică din sistemul nostru solar, a primit rolul de a reprezenta, în astrologie, inteligența și capacitățile de comunicare. Persoanele „mercuriene”, având pe Mercur bine plasat în zodie și cu aspecte favorabile, sunt aidoma metalului care poartă același nume: rapide în vorbire, mișcări, idei; adaptabile și schimbătoare;  versatile și abile. Ele sunt sensibile și receptive la alte persoane, cu o mare dorință de cunoaștere. Creierul uman este cea mai complexă bucată de materie din tot universul, iar Mercur guvernează influxurile nervoase specifice scoarței cerebrale, partea superficială a creierului (în jur de 3,5 mm) și anume percepția prin cele cinci simțuri, raționamentele logice, limbajul, comenzile de impuls motor și gândirea conștientă.

 

Mercur într-un semn zodiacal sau altul oferă mai puține indicii despre inteligență sau despre ușurința exprimării, el arătând mai degrabă moduri diferite de funcționare a minții conștiente și moduri diferite de exprimare a acesteia. Astfel că o persoană cu Mercur în Fecioară, domiciliul lui, nu este mai inteligentă decât una care are Mercur în Pești, deși aici el este în exil. Cu Mercur în Pești s-au născut gânditori și oameni de știință străluciți și fără imaginația lor creatoare, omenirea ar fi fost astăzi privată de multe concepte și descoperiri importante. Iată câțiva dintre cei care au avut pe Mercur în Pești: Edgar Cayce, Victor Hugo, Rudolf Steiner, Galileo Galilei, Graham Bell. Despre Pluton, au existat temeri nefondate că nu ar mai avea impact astrologic, atunci când astronomii au retrogradat-o, în anul 2006, în categoria planetelor pitice și au scos-o efectiv din enumerările privind componența sistemului solar. Nici Soarele, care este o stea, și nici Luna, care este satelitul natural al Pământului, nu sunt planete, și totuși ele sunt active pe planul terestru, influențând oamenii și mediul în care trăiesc. Pluton este, pitică sau nu, un corp ceresc situat în sistemul nostru solar, un fel de „ultimă frontieră”, până la care a putut ajunge cunoașterea omenirii. De fapt, ca să fiu mai precisă, el nu mai este ultimul corp ceresc cunoscut din sistemul solar, căci în 2002, a fost descoperit Quaoar, botezat după o entitate a indienilor amerindieni, care semnifică, în cultura lor, Forța Creatoare universală. Efectele acestei noi planete vor fi percepute de generațiile care vor trăi în acest secol și următoarele, iar astrologii acelor vremuri vor avea destul de studiat. Nu pot însă să nu remarc faptul că după Pluton, cel care semnifică moartea și distrugerea, vine „forța” care creează din nimic sau aproape nimic, o lume, un univers, speranța că viața renaște întotdeauna.

 

Într-o hartă natală, aspectele lui Mercur cu Pluton, reunesc capacitatea minții cu forța de transformare extremă. S-a emis de către astrologi un concept al planetelor octave superioare, care ar reprezenta forme evoluate ale energiei unor planete inferioare, mai puțin evoluate spiritual. Astfel, se consideră că Uranus reprezintă forma vibrațională superioară a lui Mercur, Neptun a lui Venus și Pluton a lui Marte. Deoarece Pluton reprezintă variația extemă a tuturor energiilor elementare, personal consider că Pluton poate întruchipa octava superioară tuturor planetelor inferioare, respectiv a lui Mercur, Venus și Marte. Pluton poate reprezenta accesarea minții inconștiente (Mercur – mintea conștientă), a sentimentelor și trăirilor cele mai profunde (Venus – sentimente, iubire fizică) și a energiilor cele mai oculte și misterioase (Marte – energia fizică, vitalitatea).  Pluton ar putea fi asociat cu epifiza sau glanda pineală, aflată în interiorul creierului, și având o greutate de numai 0,2 grame. Este o glandă mică, dar cu un rol extraordinar de important, tot așa cum „pitica” Pluton are un rol esențial în stabilirea capacității de evoluție a omului într-un spațiu determinat de sistemul solar în care trăiește. Pentru că ea percepe lumina ca și ochiul fizic și guvernează ciclul zi-noapte este evident că această glandă minusculă este, de fapt, ceea ce ocultiștii, tarologii, clarvăzătorii numesc „al treilea ochi”. În percepția  mea intuitivă, asociez expansiunea umanității reflectată în astrologie, cu cea a individului de la concepție și până la moarte. Inițial are o legătură strânsă și exclusiv maternă (Luna); apoi vine în contact cu membrii apropiați și cu rudele sale (Mercur); la pubertate începe să simtă primii fiori ai dragostei (Venus); apoi ajunge o entitate de sine stătătoare, căci se desăvârșește pe sine ca individualitate unică (Soarele) și activă (Marte); se integrează social și începe să se conecteze cu universul (Jupiter); cunoaște limitările sale (Saturn); se revoltă și învață ce înseamnă schimbarea (Uranus); se desăvâșește spiritual (Neptun); ajunge la finalul călătoriei sale în această lume și dispare pentru a începe un nou ciclu (Pluton).


imagine
Inteligenta creierului

 

 

Aspectele Mercur/Pluton sunt aspecte prin care cu ajutorul minții se poate obține putere, în bine sau în rău, potrivit naturii lor. Cele mai puternice aspecte sunt conjuncțiile și au o natură ambivalentă, putând fi atât un dar, căci oferă o putere de pătrundere neobișnuită, cât și un chin atunci când vorbim de cea mai scormonitoare minte posibilă. Printre cei care au aspecte Mercur-Pluton puternice, îi regăsim pe detectivi, anchetatori, cercetători, oratori cu putere de convingere și manipulare, pe psihopați, paranoici și cu tulburări mentale. Sunt oamenii care pot ajunge la miezul unei probleme și care pot descoperi cu ușurință secretele și punctele vulnerabile ale celorlalți. Dacă Mercur este săgeata, Pluton poate fi vârful ei, cel care îi conferă putere de a pătrunde și această „armă mentală” poate fi folosită pentru vindecare sau pentru distrugere. Aspectele Mercur-Pluton sunt prezente și în hărțile astrale ale spionilor, ocultiștilor, șamanilor, magicienilor, căci sunt cele mai bune aspecte pentru mister, magie și vrăjitorie.

 

  • Agatha Christie, „regina” romanelor polițiste, cel mai bine vândut scriitor al tuturor timpurilor, aproape la egalitate cu clasicul William Shakespeare, are un minunat trigon în semne de Aer între Mercur în Balanță și Pluton în Gemeni. Ea a creat celebrul personaj Hercule Poirot, un tip pedant, cu o logică infailibilă și care se baza pe detalii și pe abilitatea de a-i face pe oameni să vorbească (sau să se dea de gol) pentru a rezolva cazuri foarte dificile.
  • Georges  Simenon a fost un scriitor belgian prolific, căci a scris aproape 200 de romane în care un loc central îl ocupă comisarul Maigret, un temperament calm și enigmatic. El are un sesquicareu Mercur/Pluton, tot în semne de Aer (Vărsător-Gemeni).
  • Arthur Conan Doyle, romancierul britanic care l-a creat pe primul detectiv ce apare într-o serie de romane polițiste, pe renumitul Sherlock Holmes, are o conjuncție puternică Mercur/Pluton în Taur și în casa a XII-a, a secretelor și a subconștientului.
  • Ian Fleming, ofițer în cadrul Serviciului de Spionaj al Marinei Regale britanice și creatorul superspionului James Bond, are o conjuncție Mercur/Pluton în Gemeni și în casa a V-a, a creativității.
  • Arthur Edward Waite, primul ocultist modern care a efectuat un studiu sistematic asupra tarotului, fiind și creatorul celui mai răspândit set de cărți de tarot, are o inconjuncție între Mercur retrograd în Balanță și Pluton retrograd în Taur.
  • Aleister Crowley, magician, ocultist, tarolog, profet modern și creator al unei noi religii provenite din adoptarea unor concepte ale culturii egiptene, are o opoziție între Mercur în Scorpion și Pluton în Taur. Atât el, cât și Arthur Waite au fost membri ai unor societăți secrete.

 

Eu am o triplă conjuncție Venus/Pluton/Mercur într-o casă psihică care a fost, în tinerețe, un factor de stres, dar m-a și ajutat foarte mult în munca cu oamenii și mai ales în lucrul ca astrolog și tarolog. Mi-a fost greu să înțeleg dorința mea de a  căuta, de a scormoni în sufletul oamenilor, ca și capacitatea de a simți traumele lor. Aspectele acestea care implică planete personale și Pluton, și cel mai mult conjuncțiile, sunt aspecte foarte puternice și care au nevoie de aspecte ajutătoare. Tripla mea conjuncție face un trigon la Saturn care îi asigură stabilitate.

 


Astrologie relațională

Astrologie mundană

Astrologie criminalistică