Gelozia - o boală ucigașă

Gelozia - o boală ucigașă

01.10.2012 - Astrologie Relațională

D. este o femeie de o frumusețe obișnuită, bazată mai mult pe niște trăsături regulate și un aspect îngrijit, cochet. După cinci ani de căsnicie și alți cinci de prietenie, a pus capăt unei relații care aproape a adus-o în pragul sinuciderii. Pentru a scăpa de „dușmanul de moarte”, respectiv soțul ei, a trebuit să se mute în altă țară. S. are 27 de ani și declară cu mândria dată de siguranța unei femei realizată profesional și care se simte iubită: „Faptul că el este gelos mă face să mă simt valoroasă pentru el și certurile care apar cauzate de o criză a lui de gelozie, ne face să avem partide de sex grozave după aceea”.

Până unde este iubire și de unde începe gelozia să sape la temelia unei relații și o distorsionează astfel încât o transformă într-un fel de robie pentru cel/cea care este obiectul ei?

Poate că iubirea este una singură și doar formele ei de manifestare atât de diverse să fi făcut obiectul de studiu al atâtor poeți, filozofi, psihologi și astrologi. O persoană care are un puternic marcaj pe zodii de Foc(Berbec, Leu și Săgetător) își exprimă afecțiunea cu ardoare, impulsiv, grăbit și uneori melodramatic. O alta care are multe zodii de Apă este mai timidă, tatonează mult terenul până se simte sigură de răspunsul pozitiv al partenerului, se simte mai legată de acesta și este afectată mai profund de orice sincopă în relație.

La fel, nevoile afective ale oamenilor, bărbați sau femei, ceea ce așteaptă ei de la partenerii lor sunt diferite. Unii se simt iubiți dacă sunt alintați și li se spun complimente, alții doresc atingeri, mângâieri, alții apreciază darurile, alții fidelitatea și tot așa. O definiție simplă a geloziei este că ea reprezintă teama de a pierde partenerul. De la o simplă senzație de neliniște, ea poate degenera într-o suspiciune permanentă față de acesta, ajungând o fobie, o frică irațională și chiar se poate manifesta ca o psihoză delirantă, în care gesturi și comportamente inofensive ale partenerului sunt interpretate ca fiind trădări evidente. Punctul de plecare al oricărui stadiu de gelozie este instinctul de posesiune și nu cantitatea de iubire, dacă am putea să o măsurăm cumva pe aceasta din urmă. Cu cât acest instinct de posesiune este mai mare și el se manifestă în sfera afectivă, cu atât sunt mai mari șansele ca o persoană să fie geloasă, să nu aibă încredere în parteneri.


imagine
gelozieAnalizând sute de compatibilități și zeci de cazuri de infidelitate, am constatat că unele zodii sunt mai predispuse spre a fi geloase decât altele. Există și aspecte planetare specifice fiecărui caz, care întăresc această tendință înnăscută, dar deja acestea sunt chestiuni astrologice foarte tehnice. Am constatat că cele mai posesive zodii sunt Scorpionul și Taurul, ele fiind situate pe zodiac, pe așa numită Axă a Posesiunilor, guvernând banii și sexul, într-o asociere interesantă. Sexul, relația intimă dintre două ființe, este ceva care înseamnă a poseda fizic și energetic, din punctul de vedere al astrologiei și chiar conform tradiției, iar acest aspect este încă întipărit în ADN-ul nostru, în ciuda emancipării moderne. Atât Scorpionul, cât și Taurul sunt semne fixe, caracterizate prin stagnare, fixism, atașament puternic și un instinct de posesiune foarte acut. Scorpionul este strict legat de sex, de organele sexuale, și este recunoscut pentru  suspiciunile sale, pentru neîncrederea generală în oameni, iar Taurul manifestă o dorință puternică de a poseda fizic și de a păstra(Hagi Tudose sigur a fost un Taur strângător peste măsură), căci e un semn Fix de Pământ. Racul(semn de Apă) și Capricornul(semn de Pământ) ar fi perechea următoare de semne predispuse spre gelozie, deși cei care au planete în aceste zodii se vor manifesta într-un mod mult mai subtil, discret. Racul este mai timid și se simte el însuși mai vulnerabil decât Scorpionul(Racul stă sub semnul sfioasei Luni, iar Scorpionul sub semnul lui Marte, zeul războiului), iar asta îl face mai prudent în a-și manifesta sentimentele și mai selectiv în a-și alege partenerii. La fel, Capricornii sunt mai rezervați și mai chibzuiți, plus că au oroare să-și arate slăbiciunile, și de aceea au o gelozie controlabilă, ca să spun așa.

Aceste patru zodii sunt cele care induc cel mai frecvent o teamă de trădare, o neîncredere în onestitatea partenerului, atunci când le regăsim ca aparținând unor planete personale. Pe un loc 5 ar putea figura zodia Leului, prin dorința celor care au această zodie într-o poziție dominantă în horoscopul lor, de a fi apreciați peste măsură și care astfel ar putea lua chiar și dezinteresul partenerilor drept o posibilă infidelitate. Cel mai puțin predispuse spre gelozie sunt semnele de Aer(Gemeni, Balanță și Vărsător), deoarece ele sunt mai cerebrale, mai detașate. Dintre semnele de Foc, Săgetătorul este cel mai puțin gelos, căci iubește libertatea și o respectă și pe a celorlalți, iar dintre semnele de Pământ, Fecioara este cea mai puțin geloasă: poate fi protectoare și cicălitoare, dar nu este geloasă în adevăratul sens al cuvântului. Dintre semnele de Apă, Peștii sunt cei mai puțin geloși, căci ei înșiși au o tendință de a iubi pe toată lumea și o compasiune și înțelegere superioară pentru cei născuți în alte zodii. Balanța este semnul care poate fi cel mai adesea victima geloziei partenerilor ei, căci este cochetă, frumoasă și îi place să flirteze, ca și Săgetătorul căruia îi place aventura și riscul și nu suportă constrângerile: dacă simte că e liber, este mai repede fidel decât dacă este controlat și încorsetat într-o relație anostă.

Cazurile în care gelozia poate lua forme extreme sunt, din păcate, prea frecvente ținând cont că această variantă patologică poate duce la pierderea vieții prin suicid sau crimă. În astrograma natală a Elodiei Ghinescu, o Balanță cu Venus în Scorpion, se vede destul de clar atât predispoziția ei de a fi victima geloziei, dar și instinctul ei de posesivitate față de partener și modul extrem de pasional de manifestare a sentimentelor. În ce privește pe Cristian Cioacă, el are Soarele în Taur și Martele în Rac, zodii pe care le-am enumerat primele ca fiind implicate în accese de gelozie extremă. Destul de des, cei mai geloși sunt și cei care sunt predispuși spre infidelitate, căci trădând, ei își pierd încrederea în parteneri, considerându-i și pe ei vulnerabili aidoma lor înșiși. Despre cazul ELODIA, citiți aici:http://www.astrovesta.com/articole.php?id=40

Precizez încă odată că simplul fapt că Soarele este într-o zodie nu este suficient ca persoana respectivă să fie automat geloasă la extrem, ci e vorba de o predispoziție care adunată și la alte elemente astrologice pot să facă diferența între o predispoziție și o certitudine.

Astrologie relațională

Astrologie mundană

Astrologie criminalistică