Conjuncțiile în astrograma natală

Conjuncțiile în astrograma natală

21.03.2013 - Astrologie Natală

 

Conjuncţiile în astrograma natală

 

 

Conjuncţia este aspectul major cel mai puternic şi mai imprevizibil în efectele sale. Ceea ce ştim sigur despre ea, este că reprezintă o fuziune a caracteristicilor planetelor care o compun, nuanţate de semnul zodiacal în care se află. Nu ştim însă – la o primă evaluare – cât preia sistemul format de conjuncţie, din calităţile sau din slăbiciunile planetelor şi cum se armonizează sau nu între ele. Folosind însă, ca un caleidoscop, toate elementele particulare care definesc o conjuncţie, putem totuşi să ne formăm o părere destul de bine fundamentată despre cum va acţiona respectiva conjuncţie în viaţa individului a cărui hartă natală o analizăm.

 

Conjuncţia planetară simplă este compusă din alăturarea a două planete, în acelaşi semn sau în semne alăturate.

Putem să clasificăm conjuncţiile în 3 mari categorii:

1.Conjuncţii favorabile

2.Conjuncţii disonante sau nefavorabile

3.Conjuncţii oscilante sau balansate

 

În aprecierea categoriei în care încadrăm o conjuncţie, aşa cum am scris mai sus, vom ţine cont de alte criterii:

 

1.Calităţile planetelor care o compun

Cele 10 planete utilizate au următoarele calități: Soarele(uscat şi cald), Luna(umedă şi rece), Mercur(foarte uscat şi rece), Venus(umedă şi caldă), Marte(uscat şi foarte cald), Jupiter(umed şi uşor cald), Saturn(foarte uscat şi foarte rece), Uranus(uscat şi cald), Neptun(umed şi moderat de rece), Pluton(extreme ale Focului, Pământului, Apei şi Aerului). Potrivit acestui principiu, putem avea 3 cazuri distincte:

a)Conjuncţia este compusă din planete ale căror calităţi conjugate favorizează un mediu bun pentru viaţă(umed şi cald): Soare-Venus; Lună-Venus; Lună-Jupiter; Venus-Jupiter

b)Conjuncţia este formată din planete ale căror calităţi conjugate sunt antagoniste sau sunt contrare vieţii: Soare(uscat şi cald)-Lună(umedă şi rece); Soare(cald)-Saturn(rece); Lună(umedă)-Saturn(foarte uscat); Lună(umedă şi rece)-Marte(uscat şi foarte cald); Saturn(rece)-Uranus(cald)

c)Conjuncţia este formată din planete ale căror calităţi conjugate conduc la excese, la fel dăunătoare sau chiar contrare vieţii: Soare-Marte(exces de căldură); Lună-Saturn(exces de rece); Marte-Saturn(exces de uscăciune şi adunarea doi malefici)

d)Saturn conferă conjuncţiei o tendinţă de inhibiţie, restricţie, control şi care se manifestă în plan fizic printr-o teamă, o probă, o suferinţă.

e)Uranus aduce întotdeauna o notă de excitabilitate, o neregularitate, o abatere de la reguli şi o imprevizibilitate conjuncţiei în care se află.

f)Neptun imprimă conjuncţiei o alură înşelătoare, persoana manifestând-o la un alt nivel, mult mai spiritual decât cel la care este percepută în plan fizic. Idealismul, decepţia, sacrificiul apar, mai devreme sau mai târziu în domeniul de viaţă în care se manifestă aspectul.

g)Pluton nu poate „face” conjuncţii unisens(numai favorabile sau numai dificile), indiferent cu orice planetă. Cu el există neapărat o trecere prin „iad”, o exacerbare a defectelor planetei pe care o însoţeşte, chiar dacă ulterior se ajunge la o forţă imposibil de atins fără acest preţ şi la punerea în valoare a calităţilor ei.

 

2.Puterea/Forţa planetelor

Se ştie că planetele au o anumită afinitate pentru unele semne zodiacale, în care ele se simt bine, calităţile lor sunt evidente, iar defectele minime, acestea fiind considerate domiciliile şi exaltările lor. În alte semne zodiacale, planetele se pot simţi destul de bine şi deşi sunt prezente şi unele din defectele lor, acestea sunt surclasate de calităţi, prin efort conştient(trigonocraţie). În fine, sunt semne zodiacale în care planetele se simt slăbite, căci calităţile lor devin puţin evidente sau chiar par să lipsească, iar defectele se manifestă din plin. În aceste semne, se consideră că planetele sunt în peregrinare, cădere şi exil.

 

3.Tipul aspectului: aplicant sau separant

Aspectele aplicante sunt cele în care orbul(distanţa) planetară, respectiv arcul de cerc zodiacal, tinde să se micşoreze, deci aspectul este pe cale să se producă. Aspectul separant/disonant este aspectul în care orbul tinde să se mărească, deci efectul de conjuncţie tinde să se diminueze în timp.

Orbul unei conjuncţii este de: 10 grd – dacă una din planete este Soarele sau Luna; 8 grd – dacă una din planete este „personală”, respectiv Mercur, Venus şi Marte; 5 grd – dacă ambele planete sunt planete „exterioare” O conjuncţie Venus-Marte de 7 grade şi aplicantă este, în mod evident, mult mai bine resimţită de posesor decât o conjuncţie Jupiter-Uranus de 3 grade. În general, conjuncţia între planete exterioare creează un tipar de generaţie şi este mai semnificativă în viaţa cuiva, dacă ea se află aproape de unul de unghiurile temei(Ascendent, Mijlocul Cerului, Descendent şi Fundul Cerului) sau una din planete are o importanţă deosebită în tema respectivă(guvernatorul Ascendentului, dispozitorul Soarelui, conjunctă cu Ascendentul, planetă dominantă).

 

Exemple:

Lady Gaga

Data naşterii: 28.03.1986, 9:53, New York

Cântăreaţa americană faimoasă şi excentrică Lady Gaga are două conjuncţii foarte puternice ce implică planete personale: conjuncţia Lună-Pluton în Scorpion(casa V) şi Marte-Neptun în Capricorn(casa VII).  Scorpionul este căderea Lunii şi domiciliul lui Pluton, ceea ce dezavantajează mult planul emoţional, feminitatea, maternitatea(chiar o anihilează). Există o hipersensibilitate emoţională deosebită, care conduce la o mare vulnerabilitate în faţa experienţelor vieţii. Aduce multă voinţă, energie agresivă, războinică, dar apar şi reacţii intense, pasionale, posibil autodistructive. Mai sugerează experienţe erotice secrete, adoptarea genului de femeie-vampă, cu o sexualitate trezită de timpuriu. Ea a declarat că auzea totul, prin peretele subţire care despărţea camera ei de copil de dormitorul părinţilor, atunci când aceştia făceau sex.

O altă conjuncţie, dar mai puţin puternică, este Marte-Neptun, în Capricorn şi în casa parteneriatelor. Marte este puternic în Capricorn, fiind în exaltare, şi deoarece se află aproape de Descendent, el marchează personalitate cântăreţei în raport cu ceilalţi; aduce o senzualitate practică şi oarecum perversă(a se vedea ambiguitatea orientărilor sale sexuale), relaţii de familie ciudate sau greu de defnit(relaţia cu tatăl său, foarte intimă, de adoraţie – Neptun fiind şi guvernatorul casei a X-a în Peşti).


imagine

 

 

Femeie-medic

Data naşterii: confidenţială

Clienta este una din pionierele unui domeniu al medicinii care s-a deschis mai greu femeilor, şi anume anestezia, specializare pe care a dobândit-o în urmă cu mai mult de trei decenii. Se remarcă o conjuncţie Lună-Pluton retrograd, în Leu, chiar pe Ascendent şi care s-a dovedit o sursă de emoţii şi trăiri emoţionale devastatoare, până la limita suportabilităţii, generate de relaţia cu partenerul de viaţă(opoziţia cu Venus de pe Descendent şi de unde se vede şi că Venus nu aduce numai frumuseţe şi plăcere, indiferent de conjuncturile astrale în care se regăseşte). Aceste neînţelegeri i-au afectat, la un moment dat, şi cariera profesională, căci Venus este şi stăpâna casei a X-a, a carierei. Din fericire, Pluton te duce în iad, dar te poate şi scoate acolo, căci chiar atunci când părea că se pierde total(pentru familie şi colegii de breaslă), a reuşit să-şi revină. Conjuncţia Lună-Pluton este mai puternică atât prin poziţia sa(conjunctă cu Ascendentul), prin orbul său(2 grd şi 14 min), cât şi prin natura sa aplicantă.

Mai există o altă conjuncţie, în casa a VI-a şi în Vărsător, respectiv Mercur-Jupiter. Mercur, în semn de aer şi în această poziţie, este el însuşi vulnerabil pentru echilibrul mental. Această conjuncţie se află şi ea în opoziţie cu conjuncţia dominantă Lună-Pluton, dar într-un aspect mai larg. O femeie foarte inteligentă şi prietenoasă, deschisă şi populară la locul ei de muncă, chiar şi atunci când ocupa funcţii de conducere sau când soţul devenise un politician foarte puternic.


imagine

 

Primele 3 criterii de estimare a unei conjuncţii, respectiv calităţile planetelor componente, forţa lor şi tipul aspectelor realizează o apreciere destul de eficientă a categoriei ei de încadrare(favorabilă, disonantă sau oscilantă). Există însă şi cazuri mai particulare, demne de luat în seamă şi care pot înclina balanţa spre o categorie sau alta. Iată care sunt acestea:

 

4.Ordinea terestră

Acest criteriu ne arată cum funcţionează conjuncţia în sectorul de viaţă desemnat de casa în care se află ea, de-a lungul timpului, conform legii cauză-efect. Planetele se deplaseaza în zodiac în sensul invers acelor de ceasornic care coincide cu sensul de numerotare al caselor. Astfel, într-o conjuncţie Marte-Mercur, Martele fiind la 25 grade Capricorn şi Mercur la 27 grade Capricorn progresiile şi tranzitele planetare vor activa mai întâi pe Marte şi apoi pe Mercur. Acţiunea va duce la experienţe care conduc subiectul către o cunoaştere mai mare a Sinelui şi îi formează conştiinţa dezvoltându-i sau inhibându-i, după caz, capacitatea de comunicare şi socializare. Într-o conjuncţie Mercur-Marte, intelectul, studiile, perioada copilăriei îşi pun amprenta asupra modului de acţiune al individului, a vitalităţii şi energiei sale în general sau chiar a energiei erotice(pentru un bărbat) sau a idealului de bărbat(pentru o femeie).

În exemplul de mai jos, avem o femeie care are o triplă conjuncţie Marte-Mercur-Soare în Capricorn şi în casa a II-a. Acţiunile agresive din partea mamei, copilăria plină de frustrări provocate de pedepsele severe(Martele este guvernatorul casei a IV-a), i-au format subiectului nostru un mod de comunicare raţional, pragmatic. Ea nu se lasă pradă impulsurilor şi pare lipsită de emoţii şi astfel a fost şi relaţia cu soţul ei(Mercur – guvernatorul casei a VII-a, a partenerilor). Personalitatea ei s-a cristalizat şi s-a concentrat rezultând o persoană introvertită, închisă în sine, dedicată scopurilor sale de realizare socială. Este capabilă însă de iubire altruistă(Venus în Săgetător), dar a trăit-o în singurătate, căci mintea şi felul ei de a fi îi impun rezerva, reticenţa şi au îndemnat-o la renunţare, fără măcar să încerce să-şi exprime sentimentele.


imagine

 

 

5.Combustia şi Cazimi

Combustia este o situaţie în care se poate afla orice planetă care se află la o distanţă mai mică de 8 grade şi 30 de minute şi mai mare de 17 minute faţă de Soare. Aceasta reprezintă o afectare, o debilitare importantă, perceptibilă a planetei respective. Există însă două excepţii, în sensul că planetele aflate într-o astfel de conjuncţie cu Soarele sunt mai puţin afectate. Prima ar fi Mercur, care nu se îndepărtează niciodată la mai mult de 28 de grade de Soare şi se află astfel destul de frecvent în situaţia de a fi combustată. El pare să fi căpătat astfel un fel de „rezistenţă” şi iese mai degrabă câştigat din tovărăşia cu Soarele. Dacă se află însă la mai puţin de 3 grade şi în acelaşi semn zodiacal, o conjuncţie Soare-Mercur poate să confere rigiditate în gândire, încăpăţânare şi lipsă de flexibilitate diminuând capacitatea de a comunica eficient inteligenţa sau/şi inteligenţa.

A doua situaţie în care o planetă combustată nu este slăbită, este cea în care Luna se separă de la distanţa unui arc de 5 grade(şi până la 8 grd şi 30 min, conform definiţiei combustiei) de Soare. Evident că un aspect aplicant are forţă mai mare decât unul separant(criteriul 3 din prima parte a materialului). Cele mai vizibile efecte se văd atunci când una din planetele interioare sau personale(Mercur, Venus şi Marte) sunt combustate. Cea mai periculoasă combustie pare să fie cea cu Marte, căci însumează efectele devastatoare ale Focului, ca şi energia dată de două planete masculine.

Atunci însă când distanţa dintre Soare şi altă planetă este mai mică de 17 minute, planeta este întărită şi se spune că este în cazimi. Aceste conjuncţii sunt foarte carismatice şi persoanele care o au se remarcă printr-o personalitate puternică, inteligenţă şi intuiţie(conjuncţia cu Mercur), frumuseţe şi sociabilitate(cu Venus), energie şi curaj(cu Marte). Dacă fie Soarele, fie planeta aflată în cazimi este puternică (amândouă, cu atât mai bine), într-o demnitate esenţială(în special domiciliu sau exaltare), binele şi norocul vor fi foarte vizibile în tot ceea ce semnifică planeta şi casa respectivă.

Una din cele mai cunoscute persoane din SUA este Oprah Winfrey, realizatoarea unor emisiuni de succes şi o foarte prosperă femeie de afaceri. Ea are planeta Venus la un arc de 8 minute, deci în cazimi, faţă de Soarele în Vărsător. Deşi Soarele este în exil, Venus este destul de puternică, fiind în triplicitate, termen şi decan, trei demnităţi esenţiale. Deşi ea nu a avut noroc în mariaj, s-a bucurat totuşi de relaţii stabile(Venus este guvernatorul casei a V-a) şi a beneficiat de multă faimă, carismă şi prosperitate materială.

 

imagine

 

 

6.Planeta retrogradă

În timp ce cărţile vechi de astrologie stipulează, în general, că planetele retrograde din harta natală sunt slăbite într-un anume fel sau într-o oarecare măsură, literatura astrologică modernă, în cea mai mare parte, tinde să abandoneze acest concept. Şi totuşi planeta retrogradă este oarecum atipică, imprevizibilă în manifestările ei şi asta o putem vedea în evenimente legate de semnificaţia ei sau a casei pe care o guvernează. Cele mai evidente corelaţii le putem face la planetele inferioare, cele care se află mai aproape de Soare decât Pământul(planetele Mercur şi Venus) care sunt retrograde numai când se află aproape de conjuncţia cu Soarele. 

O conjuncţie cu o planetă retrogradă sau între două retrograde va avea semnificaţii oarecum diferite, mai profunde, mai subtile decât aceeaşi conjuncţie între planete în mers direct. În aprecierea conjuncţiei cu o planetă retrogradă sau între retrograde, vom ţine seama de următoarele aspecte pe care le poate manifesta retrogradarea:

 

-         o dezvoltare întârziată, încetinită sau extremistă a trăsăturilor exprimate de planeta respectivă

-         o interiorizare, o trăire în secret sau foarte profund a trăsăturilor retrogradei

-         lucruri, evenimente care se repetă sau blocaje într-o anumită stare

-         greşeli dintr-o viaţă interioară (perspectivă karmică)

-         lipsa de control asupra unor evenimente ce apar în sectorul de viaţă ocupat sau guvernat de planeta retrogradă

-         există o lecţie importantă de viaţă asociată domeniului semnificat de planetă

-         ceea ce se aşteaptă de la planeta respectivă nu se dobândeşte, iar individul va manifesta o frustrare, o neîmplinire

 

Avem mai jos tema natală a unei femei cu o conjuncţie între două planete retrograde, Marte-Saturn, situată în casa partenerilor. Are o căsătorie solidă de peste 30 de ani, căci în ciuda semnului mutabil de pe cuspida casei VII (Gemeni) şi a lui Uranus, observăm că Junona (asteroidul căsătoriei) este în perseverentul Capricorn şi în aspecte bune cu conjuncţia Soare-Mercur. Uranus semnifică aici deplina libertate de care s-a bucurat persoana în căsnicie, iar semnificaţia retrogradelor Marte-Saturn arată multipele relaţii extraconjugale superficiale şi trecătoare, doar pentru plăcerea de a fi admirată şi apreciată(Marte-guvernatorul casei a V-a şi Gemenii, zodia în care se află conjuncţia, sunt guvernaţi de Mercur care guvernează şi casa prestigiului social, casa a X-a, în Fecioară). Saturn retrograd arată şi faptul că aprecierea din partea partenerilor ocazionali a venit şi prin mici avantaje materiale, diverse cadouri (Capricornul e în casa a II-a) prin intermediul întâlnirilor ocazionale(Vărsătorul pe cuspida casei a III-a, fiind guvernat atât de Saturn, cât şi de Uranus mai sus menţionat).


imagine

 

7.Conjuncţia în semne diferite

Poate cea mai greu de interpretat şi mai imprevizibilă conjuncţie este cea întâlnită între planete situate în semne zodiacale succesive. Nu există nicio altă combinaţie importantă care să pună în interacţiune energiile unor semne atât de diferite, căci aspectul de cuadratură clasic (careul) este în semne care au aceeaşi calitate(cardinal, fix sau mutabil), iar opoziţia pune faţă în faţă semne care sunt compatibile(pământ-apă, foc-aer). Două semne zodiacale alăturate sunt diferite pe toate planurile, atât în ceea ce priveşte elementele asociate(foc-pământ-aer-apă), polarităţile lor(masculin-feminin), cât şi calităţile de cardinal-fix-mutabil.

În plus, adesea în conjuncţiile strânse, una din planete se află chiar în ultimul grad al unei zodii, iar cealaltă în primele grade ale zodiei următoare, aflându-se pe nivele diferite de evoluţie spirituală. Prima planetă, cea în grad înaintat în zodia sa, se află la sfârşitul ciclului său de învăţare în semnul respectiv, având o ultimă lecţie de însuşit. Aceasta pare însă să fie cea mai grea sau cea la care s-a poticnit pe parcursul experienţelor sale anterioare. A doua planetă, cea într-un grad incipent din zodia care urmează, este mai primitivă, ca un „şcolar” care de-abia începe să prindă primele noţiuni de cunoaştere în domeniul de viaţă pe care-l desemnează. Şi mai interesant este faptul că se poate întâmpla ca prima planetă, cea evoluată în grad şi experienţă, să fie una personală(Mercur, Venus, Marte), iar următoarea să fie un Saturn sau un Pluton care trebuie să „înveţe” de la mai tinerele sau micuţele companioane, ca nişte profesori care nu pot ei înşişi evolua dacă nu învaţă de la elevii lor mai talentaţi.

Bărbatul din exemplul prezentat mai jos are o conjuncţie în semne alăturate şi în casa partenerilor, care se formează între Pluton în grad karmic/anaretic(29:45) şi Marte(2.12) în Leu. Pluton în Leu este în elementul lui, în exaltare, şi vorbeşte de învăţarea lecţiei de exercitare a puterii, despre generozitate, de capacitatea de a crea şi de a dărui dragoste urmaşilor. Lecţiile abuzurilor de putere, a exceselor sexuale, a dominaţiei, a îngrădirii personalităţii altora(tot atribute, dar neplăcute, ale lui Pluton în Leu) au rămas în urmă şi comportamentul subiectului, în această viaţă, este o dovadă în acest sens. Pluton vine să-l înveţe pe excesivul de critic şi atent la detalii, pe pragmaticul Marte în Fecioară, ce înseamnă  optimismul, entuziasmul şi generozitatea. La rândul lui, Marte îl mai învaţă pe Pluton o ultimă lecţie şi anume ce înseamnă înfrânarea şi controlul impulsurilor de dominare şi control, chiar cu preţul renunţării şi schimbării unor convingeri, pentru a dobândi mai multă înţelepciune(Pluton guvernează casa a IX-a).


imagine

 

 

Toate cele 7 criterii descrise în acest material sunt un instrument foarte util de interpretare a diverselor tipuri de conjuncţii, chiar dacă e vorba de două sau mai multe planete. Bineînţeles că experienţa îşi are şi ea importanţa ei, dar numai dacă uneltele de lucru sunt cele mai bune şi sunt folosite în mod conştiincios şi responsabil.

 

 

Vesta(Maria Onea)                                                        15.05.2013

Astrologie relațională

Astrologie mundană

Astrologie criminalistică