ASTROLOGIE, TAROT SI LIBER ARBITRU

ASTROLOGIE, TAROT SI LIBER ARBITRU

11.07.2013 - Astrologie Natală

Prima Parte(Astrologia)

Prima controversa ar fi: ce sunt Astrologia si Tarotul? Unii spun ca ar fi stiinte sau arte, altii spun ca ar fi niste escrocherii. Orice ar fi ele, au rezistat trecerii timpului si atacurilor din partea celor care au incercat sa le distruga.
Cel mai vechi document care atesta existenta Astrologiei este un vechi zodiac hindus, avand o vechime de 12.000 de ani. Acest zodiac are in centru Soarele, iar pe un cerc in jurul sau 8(opt) planete: deci in total 9 planete. Nu poti sa nu te intrebi ce civilizatie cunostea acum 12.000 de ani 9 planete, cand ultimele 3 planete ale sistemului solar au fost descoperite, de fapt, in ultimii 230 de ani: Uranus a fost descoperit in 1781, Neptun in 1846, iar Pluton in 1930.
Este demn de remarcat ca Einstein, care s-a apucat sa invete astrologia cu intentia de a demonstra falsitatea ei, a sfarsit prin a recunoaste si a folosi informatiile astrologice. Acestea l-au determinat sa renunte la dezvoltarea teoriei campurilor unificate(pe baza careia a avut loc si celebrul experiment Philadelphia), dandu-si seama ca omenirea nu este inca pregatita sa inteleaga implicatiile acesteia.
Redau cateva din opiniile unor personalitati din diferite domenii vis-a-vis de Astrologie sau din scrieri sacre:
“Stelele din cer canta o muzica pt care trebuie sa ai urechi ca s-o auzi”-Pitagora(570-480 i.C.)
“Un medic care nu cunoaste astrologie nu are dreptul sa se intituleze medic...Exista o singura curgere, o singura respiratie, toate lucrurile sunt in simpatie”- Hipocrate(460-377 i.C.)
“Nu cred in astrologie. Sunt Sagetator si Sagetatorii sunt sceptici.” – Arthur C. Clarke
“Pastrez intotdeauna un ochi vigilent asupra opozitiei pe care o am intre Luna in casa a VII-a si Marte din casa I” – Theodore Roosevelt(despre care se spune ca isi tinea harta de nastere pe tabla de sah din Biroul Oval)
“E un fapt cunoscut ca multi dintre brokerii de pe Wall Street folosesc astrologia”- Ronald Reagan
“Milionarii nu au astrologi, dar miliardarii au!”- J.P.Morgan
“Corpurile ceresti sunt cauza a tot ceea ce se intampla in lumea sublunara(pe pamant)”- Sfantul Thomas d•Aquino(1225-1274, teolog italian)
“...precum in cer, asa si pe Pamant”(Tatal nostru)
“Si vor fi semne in Soare, in Luna si in stele, iar pe pamant, spaima si nedumerire intre oameni...”(cuvintele lui Isus – Evanghelia dupa Luca, 21:25)
“Unde este regele iudeilor, cel ce s-a nascut? Caci am vazut la rasarit steaua lui si am venit sa ne inchinam lui” – Matei 2:2
“E ceva adevarat in astrologie? Ar fi lipsit de politete sa concediezi fara drept de apel parerile atator de multi oameni care cred in ea. Hinduismul vede omul si universul ca functionand intr-o fundamentala armonie, asadar, de ce n-ar putea planetele sa afecteze viata oamenilor? Poate ca regina Elisabeta I a fost ultimul monarh englez care a angajat un astrolog. Dar sunt destui industriasi, in America, mai ales, care au declarat ca beneficiaza de pe urma consilierii astrologice, si e imposibil sa fie toti ticniti.” – The Economist
“Tratatul privind eliminarea rachetelor cu raza medie de actiune dintre SUA si URSS a fost semnat pe 08.12.1987, la ora 13:30, dupa sfatul unui astrolog – Philadelphia Inquirer
In cartea sa “For the Record”, Ronald Reagan consemneaza ca Nancy Reagan planifica aproape toate calatoriile prezidentiale, conferintele de presa, etc. pe baza sfaturilor astroloagei Joan Quigley. Chiar si operatia de cancer a presedintelui a fost programata astrologic.
A fost intereant să descopăr că științele parapsihologice au făcut parte din arsenalul bine ascuns al autorităților militare sovietice și nu numai ale lor. Viktor Iakovlev, comandantul forțelor ruse de rachete strategice, recunoștea, la un moment dat: „Astrologia este o știință destul de serioasă. Ea nu ajută la lansarea rachetelor și a navelor spațiale, dar experiența ne arată că nu este rezonabil să o respingem. Estimările și prognozele făcute prin ea sunt, de obicei, coroborate cu o rată de succes de 70-75%”. Hitler a fost și el interesat de ocultism și a ținut cont de astrologie în planificarea campaniilor sale militare și cartea lui Wilhelm T. Wulff, „Zodiac și svastică” descrie această situație. Președintele american Bush senior își planifica întâlnirile importante și, mai ales, semnarea acordurilor, cu ajutorul unor astrologi și mai mult, păstra în Biroul Oval astrograma lui natală, ca un fel de antenționare asupra „tentațiilor” sau „erorilor” pe care le-ar fi putut face potrivit înclinațiilor sale native.

Un film documentar preluat de pe National Geografic despre apetenta unor lideri nazisti pentru ocultism puteti viziona aici(sper sa fie ok ca dau link-ul, dar e interesant de vazut): http://documentare.digitalarena.ro/national-geographic-hitler-si-ocultismul-2007/

 

A doua parte(Tarotul)

Despre Tarot, se stiu mult mai putine lucruri, existand si mai multe controverse privind originea lui. In acceptiunea cotidiana, el reprezinta un joc de carti.
Dupa unii, Tarotul reprezinta sinteza intelepciunii unor initiati evrei. In sprijinul acestei teorii, sta denumirea lui care pare sa provina din numele cartii sfinte ebraice, TORA. Literele acesteia, scrise in forma de cerc si citite invers, formeaza exact numele de TAROT. Aceasta varianta este sustinuta si de unele similitudini care s-au stabilit intre cele 22 de litere ale alfabetului ebraic si cele 22 de carti importante ale Tarotului.
Altii sustin ca Tarotul este expresia cunostintelor unor initiati egipteni, de la care au fostulterior preluate de catre evrei. Mai exista varianta ca originea jocului ar fi in India,de unde ar fi fost adus in Europa de catre tigani, acesti peregrini nelinistiti si neobositi ai vremurilor.
Mai exista o teorie, absolut tulburatoare, ca originea Taotului se afla pe Atlantida, continentul misterios inghitit de ape. Locuitorii Atlantidei aveau acces la multe invataturi sacre si magice, dar pentru ca au uitat sau au nesocotit legile divine, zeii au decis pedepsirea lor. Un sir de cataclisme a lovit regatul, scufundandu-l in mare. Dar, un numar estrans de atlanti au migrat catre Egipt si America, raspandind cunostintele divine numai unui grup restrans de persoane.
Sincera sa fiu, am depasit de mult aceasta faza a intrebarilor referitoare la ce sunt Astrologia si Tarotul, dandu-mi seama ca sunt prea mica pentru un subiect atat de mare si ca, probabil, aflarea originii lor are tot atat de multe sanse cat aflarea originii omului.
In schimb, m-a framantat mult mai mult daca exista liber-arbitru si daca, in situatia unui raspuns afirmativ, ele respecta acest concept.
Desi prin nastere sunt crestin-ortodoxa, recunosc ca nu sunt o practicanta asiduă a acestei religii si asta, pentru ca desi am cel mai mare respect pentru cei care il cauta pe Dumnezeu intr-o religie sau alta, gandesc si simt ca sarmanul Dionis al lui Eminescu:
“As voi sa vad fata lui Dumnezeu”, zise el unui inger, care trecea.
“Daca nu-l ai in tine, nu exista pentru tine si degeaba il cauti” zise ingerul serios.
E posibil ca la aceasta libertate spirituala sa fi contribuit mult si faptul ca m-am nascut si m-am maturizat intr-un oras in care exista o multitudine de etnii si religii. Bunica mea era pe jumatate evreica(ea mi-a lasat si cartile de Tarot), bunicul meu era bulgar, colega si prietena mea cea mai buna era grecoaica, aveam profesori evrei, iar multe cuvinte in rusa le-am invatat din certurile celor doua vecine basarabence, care locuiau de-o parte si alta a casei parintesti. Intram cu aceeasi emotie si smerenie si in catedrala romano-catolica ca si in biserica ortodoxa de care apartineam.

 

A treia parte („a fi sa a nu fi, aceasta este întrebarea!”)

Si am ajuns iarasi la controversa care are, intr-adevar, implicatii mult mai importante.

Exista sau nu LIBER-ARBITRU si Astrologia si Tarotul le respecta?
Am aplicat principiile logicii pentru ca este evident ca o varianta o exclude pe cealalta.
1.Prima ar fi ca NU EXISTA LIBER-ARBITRU si ca ceea ce facem, decidem sau ni se intampla in fiecare moment al vietii noastre, este stabilit cu mult timp inainte, independent de noi.
Si atunci mi-a venit intrebarea fireasca: de ce sa fiu raspunzatoare pentru un rol pe care-l joc? Nimeni nu baga la inchisoare un actor pentru ca a jucat un rol de criminal! Daca nu fac decat “sa cant” o partitura care mi-a fost data, deci respect intocmai indicatiile dirijorului, nu pot decat sa merit felicitari, indiferent ce fapte as comite.
E clar ca nu poare rezista aceasta varianta. Este ilogic, aberant, cum vreti s-o spuneti. O forta care a creat Universul dintr-un haos nu poate fi ilogica, incoerenta. In aceasta situatie, Astrologia si Tarotul ar fi total inutile.
De ce ar trebui sa stiu ca la 3 metri de mine, este o groapa, daca oricum ar urma sa cad in ea?

2.A doua varianta ar fi ca EXISTA LIBER-ARBITRU dat de insusi Creator si respectat de el insusi.
Este adevarat ca venim cu un program, in sensul ca in cartea vietii fiecaruia sunt scrise niste probe pe care le vom intalni, dar ce facem sau ce nu facem, modul cum le abordam, daca le trecem sau nici macar nu incercam, ce invatam sau ce nu invatam, sunt la alegerea noastra. Atunci, intr-adevar suntem raspunzatori de tot ceea ce gandim, simtim, spunem sau faptuim pentru ca nici Creatorul, nici ceea ce numim in diferite moduri Anticreatorul, nu ne obliga sa alegem o cale sau alta.
Deci, am ajuns la singura concluzie viabila, ca exista liber-arbitru. Acum sa vedem daca Astrologia si Tarotul respecta acest liber-arbitru.
Predictia are sensul de previziune a evenimentelor. Un astrolog nu poate – mai bine zis, nu ar trebui, fiind impotriva codului sau profesional, moral si uman, sa spuna: “veti avea un accident in perioada....”, sau “dvs. si partenerul dvs. sunteti incompatibili si ca atare, relatia dvs. nu are nicio sansa de reusita”, sau, si mai grav(situatie care mi-a fost semnalata cu putin timp in urma) “daca dvs. nu incetati orice relatie cu persoana X, fiica dvs. va muri si probabil si dvs.” Este evident ca in aceste situatii, se intervine in mod brutal in deciziile pe care le va lua persoana respectiva, de fapt, in liberul-arbitru al acesteia.
Tarotul arata ceea ce persoana care il intreaba are nevoie sa stie si nu neaparat ceea ce vrea ea sa stie. Prezicerea, indiferent cat de maiestrit este facuta, nu are niciodata precizie de suta la suta, deoarece liberul-arbitru(ceea ce decide sa faca fiecare) intervine mereu, in tot ceea ce facem, modificand in mod constant viiitorul.
Divinatia in Tarot este doar arta de de a prevedea evenimente care pot sa se intample daca nu se face nimic pentru a le schimba.
In realitate, Tarotul ofera optiuni, iti spune intamplarile ce te asteapta daca alegi sa o iei pe una numit drum, dar nu te ghideaza sa faci un anumit lucru. Exista etalari care iti ofera raspunsuri alternative, un fel de posibile lumi paralele. De exemplu, se poate pune intrebari de genul “Sa fac lucrul X sau sa nu-l fac?”, “Sa fac lucrul X sau sa fac lucrul Y(altul)?” si el va da raspuns cum vor decurge lucrurile daca urmezi o cale sau alta.
Eu recomand intrebarile de genul “Cum sa fac ca sa rezolv cutare problema?” care ofera raspunsuri utile atunci cand suntem dezorientati si nu stim care varianta ar fi mai buna.
Sunt multe tipuri de etalari – personal cunosc vreo 30, dar folosesc, in mod frecvent, doar 6 dintre ele. In orice tip de etalare prin care se cer informatii privind evolutia unei situatii in viitor, se afla o carte – ultima, de obicei – care indica rezultatul, raspunsul la intrebare. Ei bine, aceasta carte reprezinta cu certitudine deznodamantul situatiei numai daca situatia respectiva continua sa evolueze in aceeasi directie si cu aceeasi energie a vibratiilor cu cea din momentul divinatiei. De exemplu:
1.Unei eleve foarte bune i se prezice admiterea la facultate in anul urmator. Bucuroasa de raspuns, se pregateste superficial pe parcursul anului. Desi obtine o nota destul de buna la examen, din cauza nefixarii temeinice a cunostintelor, face cateva greseli care o costa ratarea admiterii cu cateva sutimi.
Iata un exemplu de prezicere pozitiva care nu s-a implinit pentru ca eleva in cauza nu a continuat sa pastreze aceleasi vibratii ca in momentul divinatiei.
Evident ca intelegand greseala facuta, eleva respectiva a reusit sa-si indeplineasca scopul propus in urmatorul examen.
2.Unui patron a carui societate intampina serioase probleme financiare, i se prezice conform cartii finale, falimentul. Evenimentele care urmeaza par sa indrepte situatia catre deznodamantul prezis: pe langa problemele care apar una dupa alta, se iveste una care pune capac la toate. Contabilul sef nu tine cont de ultimele prevederi legale si intarzie niste plati catre stat ceea ce duce la blocarea tuturor conturilor societatii. Patronul societatii nu se da batut si printr-o sfortare de vointa, in ciuda sfaturilor avocatilor care nu-i dadeau nici o sansa, reuseste printr-un concurs miraculos de imprejurari sa amane falimentul preconizat.
Iata un exemplu de previziune negativa care nu s-a implinit pentru ca persoana respectiva a schimbat prin atitudinea sa cursul evenimentelor.
Se pare, totusi, ca nu a obtinut decat o amanare, pentru ca problemele au continuat sa se tina scai, iar societatea respectiva isi duce traiul de pe o zi pe alta.

Mai sunt situatiile cand Tarotul nu pare sa vrea sa raspunda la intrebare. Se mai poate face o incercare reformuland intrebarea originala si se face o noua etalare. Daca nici la aceasta intrebare nu se raspunde, devine clar ca intrebarea respectiva nu mai trebuie pusa, decat eventual, dupa o perioada de 3 luni.
“Stapanul nu vorbeste decat o data”.
Este posibil sa fie necesara o schimbare de atitudine sau de circumstante inainte de se putea revela raspunsul sau poate fortele vibatorii actioneaza in directia unui scop care inca nu poate fi cunoscut.
Am inteles, in timp, ca Astrologia si Tarotul au, de fapt, o alta putere mai mare decat aceea de a „ghici” un potential viitor. Nu trebuie urmarit in primul rand previzionarea, ci intelegerea cursului evenimentelor, a solutiilor cauza-efect; nu este atat de important sa stii ce se va intampla, cat sa poti vedea cum evenimente, atitudini, fapte din trecut au sadit samanta pentru cele din prezent, iar acestea de acum o sadesc, la randul lor, pentru cele din viitor.
In concluzie, Astrologia si Tarotul respecta liberul-arbitru in masura in care cel care le utilizeaza nu se crede un Dumnezeu si intelege ca rolul sau este sa ajute efectiv persoana care apeleaza la aceste metode sa evolueze si nu sa faca dovada unor performante personale care sa-i mangaie un orgoliu steril.

 

AstroVesta®                

Astrologie relațională

Astrologie mundană

Astrologie criminalistică